Naslov Ustvarjanje socialne mreže preko interneta ima tudi slabosti

Če bi hoteli najti besedno zvezo, ki je najbolj zaznamovala svet interneta v zadnjem letu, bi bila to zagotovo ustvarjanje socialne mreže (social networking), piše Insafe. Pojem bi lahko opisali kot uporaba različnih orodij za povezovanje s posamezniki in skupinami.

Spletne strani, ki omogočajo socialno mreženje, svoje uporabnike spodbujajo k pisanju spletnih denvnikov (blogov), objavljanju slik, videoposnetkov, glasbe in drugih vsebin. Razširjanje tovrstnih vsebin in spletnih strani pa obenem postavlja tudi vprašanje nevarnosti. Uporabnikov je vedno več, obenem pa je vedno več tudi neljubih dogodkov. 14-letno dekle trenutno toži Myspace, ker jo je zlorabil uporabnik, ki je uporabljal lažno identiteto. Kako zaščiti uporabnike, posebej tiste, ki so mlajši od 18 let? Razvijajo se že programi, temelječi na praktičnih primerih, ki omogočajo varno uporabo programov in spletnih strani. Največji problem predstavlja razlika v dojemanju škodljivih vsebin med mladimi in odraslimi. Organizirane so tudi delavnice za otroke in mladino, kjer se omenjena skupina ljudi seznanja z možnimi nevarnostmi.

Internet Safety Zone (ISZ) ponuja pomoč otrokom, mladim in odraslim, da bi lažje spoznali, da ob uporabi tehnologij za socialno mreženje, pravzaprav komunicirajo v javnem prostoru. Že samo dejstvo, da nekdo prepozna določen problem, veliko pomaga pri preprečevanju neljubih dogodkov.

Vir: Insafe, 1.8.2006

Vir InSafe
Datum 30.08.2006
Print