Naslov Spletne stavnice Sloveniji ne dišijo preveč

5. septembra 2006 je Urad Republike Slovenije za nadzor nad prirejanjem iger na srečo slovenskim internetnim ponudnikom poslal dopis o prepovedi prirejanja iger na srečo dvema spletnima športnima stavnicama, piše Mladina.

Urad je internetne ponudnike prosil, naj uporabnikom onemogočijo dostop do spletnih stavnic Bwin in bet-at-home. Poleg prošnje so ponudnike opozorili, da ob morebitnem neupoštevanju kršijo 6. člen zakona o igrah na srečo, sledila pa bo ustrezna kazen. Cenzuriranje spletnih strani in vsebin pri nas ni običajna praksa, kot je na primer na Kitajskem, zato je zahteva omenjenega urada sprožila veliko burnih odzivov. Na nekaterih forumih so zahtevali odstop finančnega ministra Andreja Bajuka, saj igre na srečo sodijo v njegov resor, saj naj bi bili tovrstni postopki nedemokratični, protiustavni, hkrati pa naj bi kršili svobodo medijev.

Zgodba spominja na afero udba.net, ko je nekdanji inšpektor za varstvo osebnih podatkov izdal odločbo, da morajo slovenski ponudniki blokirati dostop do prej omenjene spletne strani, saj naj bi bili na njej objavljeni seznami domnevnih slovenskih sodelavcev jugoslovanske tajne službe. Omejitve do sporne strani ni bilo mogoče omejiti, zato je odločba postala nična, kar so ugotovili varuhi osebnih podatkov. Kdor bi si kljub onemogočenem dostopu želel staviti, lahko to stori s pomočjo različnih pripomočkov, vendar je večina tistih, ki so povzdignili glas glede blokade, to storila zaradi omejevanja internetnih svoboščin in ne zato, ker ne morejo več staviti v spletni stavnici. Za blokado se niso odločili vsi internetni ponudniki, saj naj bi ponujali le transportne storitve, prav tako pa ne služijo s športnimi stavami.

Bwin je zagotovo najagresivnejša evropska stavnica, hkrati pa je eno najdonosnejših avstrijskih podjetij. Slovenija ni edina, ki ji Bwin ni preveč všeč. Na Saškem v Nemčiji so mu odvzeli licenco, saj nočejo imeti spletnih stavnic, izguba licence pa lahko pomeni tudi izgubo celotnega nemškega trga, ki za Bwin predstavlja 30 % prihodkov.

Glavni razlog, zakaj države protestirajo in zapirajo spletne stavnice in kazinoje je jasen: denar se odliva v druge države, kar je zmotilo tudi Slovence. Medtem ko nekatere države podijo in zapirajo stavnice, jih druge vabijo, saj država več kot ima spletnih stavnic in igralnic, več davka pobere.

Vir: Cerar, Gregor. Po sledeh Kitajcev. Mladina, 16.9.2006

Datum 28.09.2006
Print