Naslov Spletne potegavščine

V slovenskih elektronskih nabiralnikih sej e pred kratkim znašla novica o morilskih čebelah, ki naj bi se zadrževale na slovenski obali, piše Mladina.

Neznani avtor je opozarjal na smrtno nevarnost, ki jo predstavljajo čebele, pri tem pa je za verodostojnost uporabljal Mladinin logotip in ime novinarja Marcela Štefančiča jr. Nekateri so amaterskemu članku verjeli, zgrabila jih je celo blažja panika. O morilskih čebelah so spraševali uredništvo Mladine, jezili pa so se tudi piranski čebelarji, ki o morilskih čebelah seveda niso vedeli nič. Glavni namen pisma oziroma sporočila je bilo ustvarjanje panike. Pozorni bralec sporočila je hitro ugotovil, da članka ne gre povezovati z Mladino, saj je bilo v njem polno slovničnih napak, pisan pa je bil v primorskem narečju.

Internetne oziroma medijske potegavščine seveda niso nič novega, saj po spletu kroži nešteto potegavščin, nekatere spletne strani pa jih razkrivajo. Primera tovrstnih spletnih strani sta Museum of hoaxesinSnopes. Prevare in potegavščine so med drugim namenjene strašenju ljudi. Tudi poročila o raziskavah, ki jih opravljajo neznani inštituti, ki ugotavljajo, da mobilni telefoni lahko uničijo možgane, sodijo med sporočila, ki želijo predvsem prestrašiti ljudi. Med veliko bolj škodljiva sporočila sodijo phishingi, s katerimi spletni kriminalci skušajo izvabiti osebne podatke in razna gesla pod pretvezo, da zastopajo banko ali kakšno drugo uradno ustanovo. Sledi pa praznenje osebnega bančnega računa. Poznamo še milijonske loterijske srečke, čeprav dobitnik loterijske srečke sploh nikoli ni kupil. Nezaželena so tudi prijetna sporočilca z lepo vsebino, ki v sebi skrivajo uničujoče viruse.

Med najbolj srce parajoče potegavščine lahko uvrstimo spletno stran, ki je ponujala bonsaj mačke. Mlade mucke naj bi po skotitvi zaprli v steklen zaboj, ki je imel luknje za hranjenje, dihanje in čiščenje. Zganila so se številna društva proti mučenju živali, poizvedovala pa je celo ameriška zvezna policija FBI. Za potegavščino so stali študenti, ki so policiji odgovorili z vprašanjem, ali nimajo kakšnega bolj pametnega dela, kot ukvarjanje z bizarnimi potegavščinami.

Vir: Cerar, Gregor. Elektronskopoštne potegavščine. Mladina, 7.10.2006

Datum 23.10.2006
Print