Naslov Nevarnosti majhnih pomnilniških naprav

Ste si kdaj predstavljali, da bi nosili disketo okoli vratu? Danes to počnemo z najbolj popularnim pomilniškim medijem, USB ključem, piše InSafe.

U3 tehnologija je zasnovana za delovanje v Microsoftovem okolju, omogoča pa shranjevanje dokumentov in programov na USB ključ. Uporabniki lahko v majhni palčki s seboj nosijo cel delovni prostor. Naprave so zasnovane tako, da se, ko jih priključimo na računalnik, avtomatsko zaženejo. Obenem so zanimivo orodje za hekerje in vdiranje v računalnik. Programske opreme, ki je naložena na mediju, ni težko nadomestiti s škodljivo kodo ali programom, ki se zažene takoj, ko vstavimo pomnilniški medij v računalnik. Programska oprema nato prestreza in prenaša podatke, zbira gesla, itd. Tudi bolj preprosta USB tehnologija nam lahko povzroča varnostne skrbi.

Uporabljati moramo naprave, ki jim zaupamo in ki jih znamo nadzorovati. Nevarnosti se morajo zavedati še posebej podjetja. Osebje mora biti izobraženo in osveščeno, vsako podjetje pa mora izbrati svojo tehniko spopadanja z omenjeno problematiko.

Vir: Safer Internet, 18.10.2006

Vir InSafe
Datum 10.11.2006
Print