Naslov Nova zloraba e-bančništva

Pri NLB so pred kratkim poročali zlorabi v višini nekaj 10.000 SIT, oglasil pa se je uporabnik NLB Klika, ki pravi, da so mu nepridipravi z računa pobrali 770.000 SIT, piše Dnevnik.

Nakazilo je prejela fizična oseba z računom pri Abanki, namen pa naj bi bil vračilo dolga. Do zlorabe je prišlo prek spletne poslovalnice NLB Klik, v NLB pa zagotavljajo, da ni šlo za zlorabo, povezano z lažnimi spletnimi stranmi. Lažne spletne strani uporabnike pozivajo, naj izvozijo svoj certifikat in vpišejo geslo. Oškodovanec pravi, da banka zavrača vsako krivdo, predlaga pa, naj denar izterja. Oškodovani uporabnik ima sedaj na računu minus 40.000 SIT, s tem pa si bo težko privoščil odvetnika. Preiskava sicer še ni končana, na banki pa pravijo, da bodo skupaj z oškodovanci našli primerno rešitev. Oškodovani uporabnik ni računalniško nepismen, saj je delal kot računalniški serviser, sam pravi tudi, da ima na računalniku nameščen protivirusni program in druge zaščitne programe.

Poznavalci pravijo, da nepridiprav ni tako naiven, da bi denar nakazal sebi, zato je možno, da je tudi prejemnikov računa zlorabljen, verjetno pa je bil ukradeni denar že nakazan v tujino.

Vir: Zalaznik, Janez. Uporabnik NLB Klika: Pobrali so mi 770 tisočakov. Dnevnik, 10.11.2006

Datum 15.11.2006
Print