Naslov Pisanje spletnega dnevnika kot služba

Heather Armstrong piše blog Dooce, v katerem opisuje svoje življenje, svojo prejšnjo kariero spletne oblikovalke, svojo nosečnost in poporodno depresijo, in tako dalje, piše  The Economist.

Pred letom dni je znesek, ki ga je zaslužila s svojim blogom, zadostoval za preživljanje cele družine. Vedno več ljudi uveljavlja nov trend: pisanje spletnega dnevnika kot glavni vir zaslužka in zaposlitve. Pred kratkim smo bloge lahko razdelili na dve skupini. V prvo skupino se uvrščajo spletni dnevniki, ki imajo majhno občinstvo in ne privlačijo oglaševalcev. Nekaj žepnine sicer lahko priteče v blagajno s pomočjo storitev kot je Googlov AdSense, vendar le 7 % blogerjev pravi, da je njihov glavni namen ustvarjanje dobička. Druga skupina blogov so magazini oziroma revije, ki svoje vsebine objavljajo v obliki spletnega dnevnika. Najboljši primer tega je Gawker Media, ki ga med drugim sestavljajo Gawker, Gizmodo, in ostali blogi. Skupno njihovih 14 blogov ustvari 60 milijonov mesečnih ogledov.

Nova kategorija so blogi, ki jih upravljajo posamezniki, blog pa je pravzaprav njihova služba. Om Malik je pustil svojo službo pri neki reviji, da bi se lahko polno posvečal svojemu blogu GigaOm. Najel je dva pisca, dnevno pa njegov blog obišče 50.000 ljudi, kar ustvarja velike prihodke.

Heather Armstrong se pisanje spletnega dnevnika splača, saj njen blog mesečno obišče milijon ljudi. Vendar sama opozarja, da to ni lahko delo, saj dela tudi med počitnicami. Med težje in dolgotrajnejše stvari spada predvsem pridobivanje stalnega in zvestega občinstva.

Vir: The Economist, 16.11.2006

Datum 04.12.2006
Print