Naslov Novica Evropsko šolsko omrežje pomaga otrokom ohranjati varnost na internetu

Insafe ekipa, ki deluje v okviru Evropskega šolskega omrežja, je 8. decembra 2007 v obliki kviza na svoji spletni strani objavila novo orodje za otroke. To orodje na osnovi odgovorov omogoča oceno obnašanja otrok na internetu ter jim posreduje ustrezne nasvete, ki izhajajo iz njihovih odgovorov. Podatki, ki bodo zbrani s pomočjo tega orodja, bodo vključeni v poročilo o otroških navadah rabe interneta. Delovanje orodja omogoča vseevropski kabelski operater UPC.

Orodje je trenutno na voljo v 14 evropskih jezikih, tudi v slovenščini. Otroke in mladostnike med 10. in 18. letom sprašuje o njihovem obnašanju in navadah pri uporabi interneta in novih tehnologij. Vprašanja skušajo raziskati, kako se otroci in mladostniki pri uporabi svetovnega spleta odzivajo na potencialno nevarne vsebine in sporne spletne situacije.

Orodje je dosegljivo na www.saferinternet.org/quiz.

Otroci in mladostniki na osnovi odgovorov, ki jih podajo, prejmejo nasvete, ki so jim v pomoč pri nadaljnji uporabi novih tehnologij. Otroci lahko sami uporabijo to orodje. Prav tako pa učitelji lahko to orodje uporabijo za aktivnost »razbijanja ledu« pri poučevanju vsebin vezanih na varno rabo interneta in medijske pismenosti.

V prihodnjih dveh mesecih se bodo preko tega orodja zbirali podatki o obnašanju otrok in mladostnikov, skupaj s pripravami na Dan varne rabe interneta (6.2.2007). Analiza, ki bo sledila, bo omogočila učinkovit vpogled v načine obnašanja otrok in mladostnikov na internetu ter njihovo videnje pojavov kot so virtualno nadlegovanje in nasilje, nadlegovanje odraslih, »Happy slapping«, SMS prevare, ipd.

Orodje bo na voljo vsem nacionalnim točkam osveščanja varne rabe interneta, ki delujejo v okviru Insafe omrežja.

Insafe omrežje poziva vlade, učitelje, starše, medije, gospodarstvo in ostale relevantne institucije k so-odgovornosti pri zaščiti pravic in potreb državljanov, še posebej otrok in mladostnikov.

Več informacij >>

Vir InSafe
Datum 13.12.2006
Print