Naslov Spam ostaja problem

E-slama oziroma nezaželena elektronska pošta naj bi podrla vse znane rekorde, piše InternetNews. Toda, ali je to prava ali samo navidezna resnica?

Nezaželena elektronska pošta naj bi se podvojila, velik del krivde pa lahko pripišemo trojanskemu konju »SpamThru«, ki je okužil 73.000 osebnih računalnikov, omrežje robotskih računalnikov, ki naj bi jih nadzirali ruski hekerji, pa vsak dan pošlje milijone e-slame. Nekateri pa menijo, da se število e-slame ni podvojilo, temveč da so se nekatere metode izkazale za dvakrat bolj učinkovite od ostalih, kar naj bi bilo še bolj zaskrbljujoče. Slikovna e-slama se učinkovito izogiba filtrom, kar povečuje število e-slame, slikovna sporočila pa so tudi do 10-krat večja od običajnih sporočil, kar pomeni, da e-slama zdaj zavzema večji prostor kot včasih. Spamerji so dobili dostop do večjih izvorov oziroma podatkovnih baz elektronskih naslovov, vedno več pa je okuženih računalnikov, ki spamerjem služijo za pošiljanje nezaželene elektronske pošte. Kakršnekoli so že dejanske statistike o e-slami, je jasno, da so spamerji korak pred obrambo, poleg tega pa so si z e-slamo prislužili že velik del finančnih sredstev. Med probleme lahko uvrstimo tudi ZDA, ki s svojo zakonodajo nezaželene elektronske pošte in z njo povezane dejavnosti niso uvrstile med resne zločine in prekrške.

V primeru, da bi ZDA sprejele novo zakonodajo, bi se število e-slame zagotovo zmanjšalo, saj je 66 % največjih spamerjev, ki pošiljejo 80 % vse e-slame, lociranih v ZDA.

Vir: InternetNews, 13.12.2006

Datum 03.01.2007
Print