Naslov Igranje iger preko spleta - užitek ali odvisnost?

Računalniške igre so bile včasih dejavnost, ki jo je človek opravljal sam, zdaj pa so se spremenile v skupinsko spletno izkušnjo, piše InSafe.

Spremenile pa se niso samo igre oziroma izkušnje ob igranju iger temveč tudi skrbi, povezane z igranjem igric. Včasih so bili starši zaskrbljeni zaradi nasilnih vsebin, danes pa so zaskrbljeni zaradi časa, ki ga najstnik preživi ob igranju igric. Občutek za čas se ob igranju spletnih iger, ki največkrat nimajo zaključka, hitro izgubi. Ni jasno, ali so igralci res zasvojeni, ali pa se ob igranju le preveč zabavajo. Spletne igre vključujejo interakcijo, tekmovanje in sodelovanje z drugimi ljudmi, kar je ključnega pomena. Igralec mora igrici posvetiti čim več časa, če želi resnično uživati in odkrivati igro, pri odvisnosti pa gre za obsedenost, ki ji sledi tudi tesnobnost, kar pa za večino spletnih igralcev ni značilno. Ne gre pa zanemariti dejstva, da zaradi spletnih iger pogosto trpijo socialno življenje, odnosi ter šolske obveznosti.

Če igranje računalniških igric postavimo ob bok odvisnostim od alkohola ali drog, problema ne rešimo. Potrebno je razumeti zakaj se nekdo odloči toliko časa preživeti ob zaslonu, ter kako uravnovesiti igranje igric ter realno življenje.

Vir: InSafe, 21.12.2006

Vir InSafe
Datum 24.01.2007
Print