Naslov APEK opozarja na previdnost pri nakupu televizijskega sprejemnika za digitalno televizijo

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je izdala prve odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za digitalno prizemno televizijo (DVB-T).

Javnemu zavodu RTV Slovenija so bile že tako izdane ustrezne odločbe. Poleg tehničnih parametrov je agencija predpisala tudi standard kodiranja, ki je splošno znan pod imenom MPEG-4. Omenjeni standard v primerjavi s starejšim standardom MPEG-2 pri enaki kakovosti omogoča združevanje več programov znotraj enega televizijskega kanala, torej je ekonomsko in strateško upravičena izbira. Poudariti je treba, da večina evropskih držav, ki so že začele z uvedbo digitalne prizemne televizije, uporablja standard MPEG-2, kar pomeni veliko število MPEG-2 digitalnih sprejemnikov, ki niso združljivi s standardom MPEG-4.

Agencija torej poziva vse, ki se odločajo za nakup digitalnega televizijskega sprejemnika, naj preverijo, ali je združljiv s standardom MPEG-4, vsi, ki bodo želeli spremljati tudi tuje programe, pa morajo biti pozorni tudi na združljivost s standardom MPEG-2.

Vir: APEK, 12.1.2007

Vir APEK
Datum 30.01.2007
Print