Naslov Količina podatkov bo vedno večja

Raziskovalci so izračunali trenutno količino podatkov po vsem svetu, številka pa je izjemno visoka, piše 24ur.com.

Skupaj gre za 161 eksabajtov (EB) oziroma 161 milijard gigabajtov (GB). Številka je 3,5 milijonkrat večja od količine podatkov, ki jih vsebujejo vse napisane knjige. Število se hitro povečuje, elektronska pošta prispeva 6 milijard GB. Leta 1998 je bilo na svetu 253 milijonov elektronskih naslovov, danes jih je že 1,6 milijarde, do konca leta 2010 naj bi se številka povečala še za nadaljnjih 250 milijonov, človeštvo pa bo do takrat ustvarilo 988 milijard GB digitalnih informacij.

Strokovnjaki menijo, da ni bojazni, da bi se svetovna mreža zaradi preobremenitve sesula, saj bodo nove naprave vedno bolj zmogljive, nanje pa bo možno shraniti vedno več podatkov, drugi pa so mnenja, da se nam obeta ekspanzija ogromne količine podatkov. Vedno bolj pomembni bodo postali prenosni mediji, kot so USB ključi, ki porabijo malo energije in so enostavni za uporabo. Kar se tiče trajnosti shranjenih podatkov ustrezne rešitve še ni na voljo, saj je za zdaj še vedno potrebno presnemavati podatke s starih medijev na nove.

Čez tri leta naj bili dve tretjini vseh podatkov zasebnih, potovali pa bodo po javni in komercialni infrastrukturi, kar bo povečalo potrebo po varnosti in zanesljivosti.

Vir: 24ur.com, 6.3.2007

Datum 19.03.2007
Print