Naslov Slovenija sodeluje pri razvoju iger za mobilno učenje

Slovenija je med petimi državami, ki sodelujejo pri triletnem projektu razvoja programske platforme za razvoj mobilnih iger za m-učenje, piše Moj Mikro.

E-izobraževanje je z razvojem tehnologije pridobilo več izpeljank, tako danes poznamo še spletno izobraževanje in m-učenje oziroma učenje s pomočjo mobilnih tehnologij. Na pobudo Evropske komisije je nastal program eLearning, katerega glavni namen je učinkovita integracija IKT v izobraževalne in poučevalne sisteme EU. Že v začetku omenjenemu projektu mGBL (Mobile Games Based Learning) je EU namenila 2,36 milijona evrov, torej gre za resno pobudo. V Sloveniji pri projektu sodelujeta Fakulteta z organizacijske vede in Andragoški zavod Maribor.

V okviru projekta načrtujejo razvoj dveh prototipnih iger, prva bo preprostejša v obliki kviza, druga bo bolj zahtevna strateška igra. Igre naj bi učenje spodbujale s pomočjo razvoja znanja in kognitivnih spodobnosti, a na zanimiv in navdihujoč način. Končni uporabniki so v proces razvoja vključeni že od samega začetka, s pomočjo intervjujev so tako vključeni študenti, profesorji in strokovnjaki s področij e-zdravja, e-svetovanja in e-trgovine. Skozi proces se je mnenje udeležencev, ki so sprva menili, da je učenje prek iger zapravljanje časa, precej spremenilo. Slovenska projektna ekipa je predlagala mobilno igro za geografijo, ki je dober primer integracije resničnega sveta v virtualni svet.

Strokovnjaki iz Velike Britanije menijo, da skoraj ni znanja, ki se ga ne bi dalo osvojiti z igranjem iger.

Vir: Lukman, Tomaž. Mobilno učenje skozi igro. Moj Mikro, februar 2007

Datum 16.04.2007
Print