Naslov Ustavimo mobilno nadlegovanje

Mobilni telefoni že dolgo ne služijo več le za opravljanje telefonskih pogovorov, temveč vse bolj postajajo nepogrešljiv pripomoček za zabavo. Pošiljanje sms, nalaganje melodij in izmenjava fotografij so le ene izmed najbolj priljubljenih storitev, ki jih mobilni telefoni omogočajo. Med mladimi sta najbolj priljubljeni storitvi fotografiranje in igranje igric.

Dosegljivost preko mobilnega telefona uporabnikom vzbuja občutek povezanosti, dosegljivosti, varnosti, vključenosti, pa tudi anonimnosti in svobode. Tako ga nekateri uporabljajo tudi za škodljive namene.

Preko mobilnega komuniciranja lahko dobivamo grožnje v obliki sms sporočil, zlonamerne klice, klice neznanih klicateljev, fotografije ali videoposnetke, ki nas prizadenejo. Nadlegovanje in kakršna koli druga oblika nasilja ni dopustna. To velja tudi za mobilno nadlegovanje.

Safe.si v zvezi z rabo mobilnih telefonov svetuje:
  • Nikoli ne odgovarjaj na zgrešene klice neznanih klicateljev. Če ima klicatelj resne namene, te bo poklical še enkrat oz. poslal sms sporočilo.
  • Nikoli ne odgovarjaj na zlonamerno besedilo oz. klic – tako lahko le še dodatno spodbudiš nadlegovalca.
  • Shrani zlonamerno besedilo ali fotografije. Ta lahko predstavljajo pomemben dokazni material v primeru prijave na policijo.
  • Tvojo številko mobilnega telefona naj imajo le družinski člani in bližnji prijatelji. Številke ne dajaj prosto naokrog, tega pa naj ne počnejo niti tvoji prijatelji.
  • Če te določena sms sporočila, fotografije ali klici prizadenejo, se zaupaj odrasli osebi, ki ti je blizu.
  • Osebo, ki jo želiš fotografirati ali posneti s svojim mobilnim telefonom, prej vprašaj za dovoljenje. Mogoče ji ni do tega oz. se počuti neprijetno.
  • Pri uporabi mobilnega telefona upoštevaj bonton, bodi strpen in prijazen. Zavedaj se, da kar ti ne želiš, da ti drugi storijo, tudi ti ne stori njim.
Safe.si je točka osveščanja o varni rabi interneta v Sloveniji, je svojo pozornost usmerila na problematiko mobilnega nadlegovanja ter objavljanja materialov na internetu. Na pazljivost pri objavi spornih fotografij in video posnetkov na internetu ter spodbujanje k ustavitvi mobilnega nadlegovanja vas bosta v prihajajočem mesecu opozarjala dva plakata z omenjeno vsebino. Akcija osveščanja je v prvi vrsti namenjena srednješolcem, zato se bodo plakati pojavili predvsem v šolskih prostorih, sicer pa sta sporočili namenjeni prav vsem uporabnikom informacijsko komunikacijskih tehnologij.
Datum 25.04.2007
Print