Naslov Do interneta preko vročih točk

Prenosni računalniki postajajo vedno bolj priljubljeni, trg le-teh v Sloveniji se je v enem letu povečal za slabih 24 %, piše Mladina.

Večina prenosnih računalnikov je opremljenih s karticami, ki omogočajo brezžični priklop na internet, potrebujemo pa le še vročo točko oziroma hot spot. Nekatera evropska, azijska in ameriška mesta se hvalijo in pravijo, da bodo do prebivalcev in obiskovalcev zelo prijazna, saj bodo zgradila brezžična internetna omrežja, ki bodo celo brezplačna ali pa vsaj zelo poceni. Slovenska mesta in občine tovrstnih ambicioznih načrtov še nimajo, saj župani tarnajo predvsem, da nimajo denarja niti za osnovne zadeve, poleg tega pa bi bila to konkurenca slovenskim internetnim ponudnikom.

Spletna stran www.wigle.net ponuja dokaj podroben zemljevid vročih točk, ugotovimo pa lahko, da je Ljubljana kar precej obljudena. Obstaja še nekaj tovrstnih spletnih strani, recimo JiWire, seznam ima tudi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, vendar seznami pogosto niso popolni. V Novi Gorici je Kiwi-fi Network postavil pet vročih točk, katere najdemo tudi na seznamu Free-hotspot.com, ki vključuje približno tisoč evropskih vročih točk. Omeniti je potrebno tudi brezžično izobraževalno omrežje Eduroam, ki je namenjeno šolarjem, dijakom in študentom, v glavnem pa je pri nas dosegljiv v visokošolskih zavodih. Večina preostalih slovenskih vročih točk je plačljivih.

Slovenija bo kmalu dobila novo možnost brezžične internetne povezave preko tehnologije wimax, koncesijo zanjo pa sta dobila Telekom in Tok telekomunikacije. Prednost wimaxa je pokrivanje podeželja s širokopasovnim internetom, kar sicer predstavlja precejšnjo težavo.

Vir: Cerar, Gregor. Vroče točke. Mladina, 2.6.2007

Datum 22.06.2007
Print