Naslov Intervju z najpopularnejšim norveškim blogerjem

Mladina je objavila intervju z Eirikom Solheimom, najpopularnejšim norveškim blogerjem, ki je kot glavni govornik nastopil na nedavni konferenci blogerjev v Cankarjevem domu. Njegov blog eirikso vsak mesec obišče od 30 do 50 tisoč uporabnikov interneta.

  • Meni, da večina ljudi nima bloga, niti ga ne potrebujejo. Technoratijevi podatki pravijo, da je na svetu okoli 70 milijonov blogov, vendar le okoli 10 % aktivnih. Ostali so mrtvi ali pa precej neaktivni, saj naj bi veliko večino vsebine ustvarjal, kot pravi znanstvenik Jacob Nielsen, le en visoko motiviran % spletne populacije. Pravi še, da to niti ni zaskrbljujoče, dokler obstaja določen % visoko kakovostnih vsebin, ki jih uporabniki s pomočjo odlične opreme za iskanje tudi najdejo.
  • Pravi, da sta značilnosti dobrega blogerja odlično pripovedništvo in nabrekel ego.
  • Na dolgi rok bi moralo biti tradicionalnih medijev bolj strah, kot jih je, vendar se največkrat izkaže, da tehnologije znajo živeti druga ob drugi. Za vsako se najde kos pogače, borba pa bo zagotovo vse bolj srdita.
  • Meni, da so se v zadnjih dobrih desetih letih spremenile tri stvari: produkcijska oprema je postala bolj dostopna, distribucija je precej olajšana, tretja stvar pa je uporabnost, saj so stvari do uporabnikov postale bistveno bolj prijazne. YouTube je uspel zaradi prijaznosti do uporabnika, saj je bilo filmčke na internet moč nalagati že nekaj časa nazaj.
  • Kot pravi, je »objektivno profesionalno« novinarstvo vse prej kot to, saj so teksti navadno močno zazanmovani z novinarjevimi subjektivnimi postavkami. Blogi uporabnikom omogočajo, da si o enem samem dogodku preberejo deset subjektivnih pogledov, kar je zagotovo boljše kot en sam »objektiven in profesionalen« prispevek.
  • Z oglaševanjem na svojem blogu zasluži okrog 100 $ dolarjev mesečno, z intenzivnim oglaševanjem pa bi jih lahko okrog 500 $. Več denarja dobi posredno, zaradi gostovanj in predavanj o blogih.

Vir: Aleksič, Jure. Svet se vsak dan manjša. Mladina, 23.6.2007

Datum 06.07.2007
Print