Naslov Vse večje zanimanje za prenos podatkov z mobilnimi napravami

Uporabniki mobilnih telefonov vse bolj pogosto uporabljajo prenos podatkov, pišejo Finance. Porast zanimanja za prenos podatkov s pomočjo mobilnih naprav opažajo operaterji, saj uporaba in prihodki naraščajo.

Mobitelov mobilni portal Planet je obiskalo že milijon različnih uporabnikov, različne podatkovne storitve, kamor sodi tudi elektronska pošta, pa uporablja več kot 630.000 uporabnikov. Letos je večpredstavnostna sporočila poslalo že več kot 300.000 uporabnikov. Oba največja operaterja ugotavljata, da mobilni prenos podatkov najpogosteje uporabljajo mladi, ki tudi sicer najpogosteje uporabljajo nove storitve in novosti. Poslovneži, ki so prav tako uporabniki mobilnega prenosa podatkov, pa prenesejo največje količine podatkov. Aprila je pri Simobilu pošiljanje tekstovnih sporočil uporabljalo 60 % uporabnikov, 10 % večpredstavnostna sporočila, prenos podatkov pa je uporabljalo 20 % uporabnikov. Prihodki prenosa podatkov so lani predstavljali dobrih 20 % celotnih Simobilovih prihodkov.

Kmalu se bo v igro vključil tudi Tušmobil, ki bo ponujal četverček (dostop do interneta, televizijo, fiksno ter mobilno telefonijo). T-2 napoveduje zagon mobilnih storitev UMTS do konca leta 2007, kar pomeni, da bodo vstopili tudi na trg mobilne telefonije. Telekom pa testno že uporablja brezžično širokopasovno omrežje WiMax, ki naj bi ga komercialno zagnali v začetku leta 2008.

Vir: Ruter, Aleš. Vztrajna rast mobilnega interneta. Finance, 18.6.2007

Datum 13.07.2007
Print