Naslov Nadzoru se danes ne moremo izogniti

V Mladini je objavljen intervju z dr. Matejem Kovačičem, strokovnjakom za vprašanja zasebnosti in nadzora v virtualnem prostoru s Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na FDV.

  • Meni, da zasebnost ni absolutna pravica, saj so v primerih kriminalne dejavnosti ali pri varnostnih vprašanjih posegi v zasebnost tudi upravičeni. Biti pa morajo zakoniti in omejeni. Težava pri poseganju v zasebnost je predvsem v tem, da je nadzor postal preobsežen. Danes uporabljamo tehnologije, ki jih je lahko nadzorovati. Težko bi bilo prenehati uporabljati vse te tehnologije, težko se izognemo tudi temu, da ne bi bili zabeleženi v kakšni bazi. Izstop je viden na primeru izbrisanih, ki niso registrirani v nobeni bazi podatkov. Danes so praktično vse pravice na nek način vezane na neko obliko nadzora.
  • Popolnoma se nadzoru ne moremo izogniti, kljub temu, da obstajajo dobri načini za varovanje računalnika in spletne komunikacije. Težko se izognemo beleženju obiskanih spletnih strani in uporabe iskalnikov. Sicer obstajajo sistemi za anonimizacijo, kot je npr. omrežje Tor, ki pa jih uporablja malo ljudi, poleg tega pa so še v testni fazi. Ljudje, ki uporabljajo tovrstne sisteme, so takoj označeni za sumljive, saj naj bi hoteli skriti kaj slabega. 
  • Podatki so za korporacije zelo dragoceni in zanje ponujajo različne ugodnosti. V Evropi je vsaj v teoriji to področje relativno dobro regulirano, v ZDA pa imajo posamezniki v zvezi z osebnimi podatki precej manj pravic. Korporacije imajo ogromne zbirke podatkov (obisk spletnih strani, iskanje, dopisovanje, itd), kar se ljudem zdi bolj sprejemljivo, kot da ima te podatke tajna služba. To pa še ne pomeni, da država nima dostopa do vseh teh podatkov.
  • Kovačič meni, da je izraz kiberterorizem nekoliko problematičen, saj naj hudega nasilja praviloma ne bi bilo mogoče izvajati prek interneta. Obstaja pa nekaj tovrstnih primerov. Leta 2001 je bil izveden napad na pristanišče v Houstonu, ki je onemogočil sistem za vodenje ladij, zaradi tega pa bi lahko prišlo do nesreče. Računalniški črv Slammer pa je ohromil računalniški sistem jedrske elektrarne v Ohiu, ki je k sreči bila v remontu, imela pa je tudi podvojen ločen nadzorni sistem. Kibernetični napadi bodo morda nekoč postali resna grožnja. Trenutno največji problem je, da teroristi prek interneta zbirajo sredstva in novačijo mladino.
  • Glede nadzora nad tajnimi službami pri nas, je mnenja, da bi bilo potrebno ustanoviti poseben strokovni organ, saj naj bi bil le parlamentarni nadzor premalo. Postavlja se tudi vprašanje, ali so poslanci dovolj strokovno usposobljeni za izvajanje nadzora. Afera Sova ponuja priložnost za izboljšanje zakonodaje, ki opredeljuje nadzor nad delovanjem tajnih služb, priložnost pa bo najverjetneje izpuščena. Novela Zakona o Sovi Sovi omogoča, da ob določenih pogojih prisluškuje telefonskim pogovorom in nadzira e-pošto do dve leti. Pri prisluškovanju policije je bistveno več sodnega nadzora, osumljenec naknadno izve za nadzor in razloge zanj, pri tajnih službah pa se ti podatki izgubijo v arhivih. Za prisluškovanje mobilne naprave mora Sova še vedno pridobiti odredbo za prisluškovanje, pri tem pa sodelovanje operaterja ni potrebna. Kaj operativcem tako preprečuje, da bi napravo uporabili brez odredbe?
Vir: Cerar, Gregor. Nadzoru ni mogoče uiti. Mladina, 14.7.2007

Datum 02.08.2007
Print