Naslov Težave blogerjev in svoboda govora na blogih

Pisca bloga Drugi dom, Jure Mesarič in Marko Vukovič, sta se pred kratkim opravičila Miću Mrkaiću zaradi domnevno žaljivih in kritičnih komentarjev v blogerskih besedilih, piše Mladina.

Mrkaić je zahteval opravičilo za žalitve, ki so bile zapisane v razpravah na blogih, opravičilo pa je nato tudi sprejel. Mrkaić se je pred kratkim kot anonimnež s pomočjo spletnih komentarjev lotil slikarja Petra Štrovsa, torej incident z blogerji ni prvi. Drugi dom se je medtem znašel v konfliktu s trgovcem Lidlom, saj so v komentarjih zaposleni pripovedovali o delovnih razmerah in odnosih z nadrejenimi, Lidl pa je ponekod zaradi slabega ravnanja z delavci pri sindikatih slabo zapisan. V Sloveniji smo že doživeli sodni poseg proti Mihi Guštinu, ki je v svojem blogu pisal o določenem delu preteklosti Ane Jud, v besedilu pa je postavil nekaj vulgarnih vprašanj, zato je sodišče od SiOL-a zahtevalo umik spornega besedila.

Najprej je treba rešiti dilemo, ali je blog medij ali ne. Če je blog medij, potem poleg pisca odgovarjajo urednik in njegovi nadrejeni, v vseh drugih primerih pa kršitelj odgovarja sam, saj nad seboj nima urednika. Seveda pa se hitro odpre novo vprašanje, kam spadajo komentarji blogov, tudi če bloge uvrstimo pod medije in pod okrilje zakona o medijih. Za blogerje bi morala veljati takšna pravila, kot veljajo za ljudi v zasebnem življenju, vendar pa se je treba zavedati, da kar nekoga zmoti, še ni protipravno. Svoboda govora je standard, zaradi katerega se stvari odpirajo, o njih teče debata, družba pa zaradi tega napreduje. Meje bo treba poiskati individualno, od primera do primera. Težave se pojavijo v primeru, da je pisec anonimen, saj ga je težko najti in privesti na sodišče. Teoretično bi se primer dalo rešiti, v praksi pa rešitev še ni, tu tiči trenutni problem prava.

Prihaja toliko novih tehnologij, da se pravi problemi šele začenjajo. Veliko tehnologij se bo med seboj prekrivalo, ko bo prišlo do konvergence medijev, interneta, telefonije in televizije, pa ne bo več pomembno, prek katere naprave se določena vsebina sprejema, nejasno pa bo tudi, kje je prišlo do kršitve.

Vir: Cerar, Gregor. Tudi na blogih konec miru? Mladina, 21.7.2007

Datum 09.08.2007
Print