Naslov Omrežja naslednje generacije so priložnost za države v razvoju

Organizacija ITU je izdala publikacijo Trends in Telecommunication Reform: the road to NGN. Glavna tema publikacije so omrežja naslednje generacije, z njo pa ITU želi regulatorjem in odločevalcem v državah v razvoju olajšati razumevanje sprememb v IKT sektorju.

Omrežja naslednje generacije (NGN) predstavljajo nadgradnjo omrežij, ki so lahko zagotavljala eno samo storitev, saj bodo znotraj enega samega omrežja omogočala več storitev. Države v razvoju bi z uporabo tovrstnih omrežij lahko zmanjšale razlike v primerjavi z razvitimi državami. Sicer kar 61 % svetovnih uporabnikov mobilne telefonije prihaja iz držav v razvoju, med katerimi imajo največje deleže Brazilija, Kitajska, Indija in Rusija. Velik potencial je moč opaziti predvsem na področju uporabe interneta, saj je bila v letu 2006 v državah v razvoju internetna penetracija le 10 %. Največji problem predstavljajo najmanj razvite države, saj je v letu 2006 širokopasovni dostop do interneta ponujalo le 22 od 50. najmanj razvitih držav.

V publikaciji so predstavljeni izzivi ter priložnosti uporabe novih omrežij, ki naj bi zagotovila oziroma pomagala ustvariti boljšo informacijsko družbo.

Vir: ITU, 4.9.2007

Vir ITU
Datum 24.09.2007
Print