Naslov Radiohead izdali album izključno preko spleta, kupci pa sami določajo ceno

Britanska skupina Radiohead je pred kratkim izdala svojo sedmo ploščo v novi, inovativni obliki. Posebnost je v načinu izdaje, saj album ni bil izdan na klasičen način, torej s pomočjo založbe in klasične distribucije v prodajalne glasbe, ampak samo prek spleta.

Oboževalci so od 1. oktobra dalje preko spleta lahko oddali naročilo za celoten album, 10. oktobra pa so na svoj elektronski naslov prejeli nadaljnja navodila za prenos mp3 glasbenih datotek. Kljub temu, da je bilo prenesenih ogromno albumov, je prenos potekal nemoteno, saj poročanj o morebitnih zapletih ni zaslediti. Oboževalci so se sami odločili, koliko bodo plačali za prenos glasbenih datotek. Glasbena industrija se burno odziva, saj je omenjena skupina pokazala, da je internet uporaben tudi za legalno prodajo novih glasbenih izdelkov, za povrhu brez pomoči glasbene založbe.

Uradna spletna stran skupine se je v enem tednu po lestvici glasbenih spletnih strani povzpela za 43 mest, neposredno na 1. mesto, Google pa poroča, da se je število iskanj s ključno besedo Radiohead v tem tednu povečalo za desetkrat.

Več >>

Datum 15.10.2007
Print