Naslov Strategija podjetij v Second Life se spreminja

Virtualni svet Second Life je po prvotnem navdušenju, v zadnjem času deležen precej negativnih kritik. Zaradi pomanjkanja obiskovalcev, se veliko podjetij, kljub velikim denarnim vložkom, iz njega umika.

Nekatera podjetja pa so uporabila drugo taktiko. Namesto, da bi dokončno izstopila iz virtualnega sveta, so spremenila njegovo namembnost. Dober primer je Cisco Systems, ki je začel svoje imetje v Second Life uporabljati za potrebe podjetja.

Kmalu so namreč ugotovili, da zgolj s postavitvijo svoje stavbe v virtualnem svetu ne bodo privabili množic. Te namreč veliko bolj privlači igranje običajnih iger in druženje s prijatelji, kot obisk virtualne 3D različice spletne strani podjetja. Je pa omenjeni svet uporaben za preproste sestanke z zaposlenimi v podjetju, za sestanke s strankami, omogoča intimen in ustvarjalen pogovor, ki bi ga v resničnem življenju zaradi pomanjkanja časa ali drugih ovir morda težko izvedli.

Iz tega vidika se lahko projekt Second Life oceni kot uspeh. Sicer ni izpolnil prvotnega namena, ki je bil privabljati množice, je pa omogočil novo vrsto komunikacije, ki je v mnogih primerih bolj učinkovita.

Kot zanimivost naj omenimo, da bo kmalu posneta epizoda priljubljene serije CSI, v kateri bodo morilca zasledovali v Second Life. Ta možnost pa bo kasneje omogočena tudi gledalcem. To bo pomenilo novo razsežnost za klasično televizijo.

Vir: Companies shifting virtual world strategies. Reuters, 10.7.2007.

Datum 19.10.2007
Print
Tema: Strategija podjetij v Second Life se spreminja

Na RTV SLO sem ,ed komentarji zasledil en dober opis Secondlifa: "Navidezni svet z z navideznimi veleposlaništvi držav, navideznimi telesci lepotic in navideznimi podjetij, kjer lahko kupiš en navidezen 6pek in greš na en navidezen picaburek. Na koncu si pa lačen in trezen."

Zanimiv opis res :)