Naslov Glasbo je treba tržiti

Združenje ameriških glasbenih založb (RIAA), ki združuje največje svetovne založbe, v zadnjem času vlaga številne tožbe proti tistim, ki nelegalno uporabljajo in posredujejo glasbene datoteke. Oglasili so se mediji in nekateri strokovnjaki, ki v tovrstnem dejanju ne vidijo koristi in rešitve problema.

RIAA se problema loteva z napačne strani. Trenutno potekajo odškodninske tožbe zaradi piratstva proti 26 tisoč posameznikom. Nekatere izmed njih so celo neutemeljene. RIAA med drugim toži žensko, ki sploh še ni uporabljala računalnika, 12 letno deklico, napadla pa je tudi na univerze. Poskušali so tudi s tožbo proti mrtvemu človeku.

Glasbena industrija je trenutno v težkem položaju. Nekateri njeni največji zvezdniki in skupine, kot so Madonna, Prince, Radiohead, Paul McCartney, Oasis in Jamiroquai so pred časom zaradi boljših pogojev zapustili največje založbe ter podpisali pogodbe z manjšimi.

Po mnenju profesorja Douglasa Rushkoffa bo morala glasbena industrija temeljito razmisliti o osnovah svojega posla. Največji vir zaslužka namreč ni več samo v prodaji glasbe. Gre tudi za trženje nastopov v živo, filmske ter televizijske pogodbe, prodaje različnih izdelkov z imenom glasbenika ali skupine, prodaje knjig in podobno. Z enim stavkom povedano, gre za trženje blagovne znamke.

Glasba je torej zelo raznolik posel. Če na njega pogledamo s tega vidika, bi lahko glasbene založbe celo podpirale (nelegalno) izmenjavo glasbenih datotek, saj poslušanje glasbe povečuje priljubljenost njenih izvajalcev. S tožbami proti tako imenovanim piratom si delajo medvedjo uslugo: tožijo namreč svoje stranke in blatijo svoje ime v javnosti.

Vir: Lieb, Rebeca. The music is the marketing. ClickZ, 19.10.2007.

Vir ClickZ
Datum 22.10.2007
Print