Naslov Slovenski blogi tudi v tiskani obliki

Spletni dnevniki ali blogi postajajo vedno bolj razširjeni. Ker gre za enostavno in finančno nezahtevno obliko posredovanja misli in idej posameznikov širši javnosti, se za pisanje odloča vedno več posameznikov. Glavna težava vseh piscev je majhen obisk. Ne le, da je težko privabiti bralce na spletni dnevnik, število bralcev je pogojeno tudi s številom uporabnikov interneta.

Marsikateri pisec spletnega dnevnika proizvede dobra besedila, ki so zanimiva širšemu krogu ljudi. Ker je doseg spletnih dnevnikov omejen, ta besedila nikoli ne dosežejo širšega kroga bralcev. Da bi ljudem, ki niso vešči uporabe interneta in niso bralci spletnih dnevnikov, predstavili te dobre zapise, se je ekipa Blogorole, enega izmed slovenskih spletnih agregatov, skupaj s časopisno založniško hišo Večer odločila, da bo najboljše zapise s spletnih dnevnikov prenesla v tiskano obliko.

Uredniško izbrani blogerski zapisi, ki naj bi bili po napovedih honorirani, bodo objavljeni v brezplačni publikaciji, ki bo izhajala tedensko, imela pa bo 32 strani. Predviden izid prve številke je konec novembra 2007, publikacija pa bo dosegljiva na več kot 300 stojalih in drugih mestih po Sloveniji.

Projekt, ki so se ga lotili na Večeru in Blogoroli je zanimiv, ker bo skušal spletne vsebine prenesti v tiskani medij, obenem pa predstaviti neznane avtorje, ki sicer niso prisotni v tiskanih medijih. To bo pozitivno tako za pisce spletnih dnevnikov, kot tudi za bralce. Vendar pa se postavlja pri tem več vprašanj.

Z največjim izzivom se bodo srečali uredniki. Zaradi velikega števila prispevkov v blogih, bo težko dnevno, kaj šele tedensko, spremljati in izbirati najboljše zapise. Verjetno se bodo uredniki usmerili na nekaj izbranih piscev, ki bodo najbolj kakovostni in najbolj ustvarjalni, posledično pa bodo deležni tudi največ pozornosti. Vprašanje je tudi, kako jim bo uspelo izbirati zapise med novimi pisci, ki običajno v začetku ne uspejo spisati večjega števila kakovostnih prispevkov in bodo zaradi tega lahko uredniki pozabili nanje.

Vprašanje je tudi, kako bodo bralci sprejeli ta nov izdelek. Ali bo to le »še en zabavni časopis« ali pa bo pomenil dodatno promocijo spletnih dnevnikov. Glede na to, da je obiskanost blogov pri nas relativno skromna (po podatkih SURS IKT pomlad 2006 le 5 % uporabnikov interneta obiskuje bloge), je pričakovati, da določen učinek promocije vsekakor bo, vendar pa bo verjetno časopis ostal le še eno zabavno branje.

Pomemben je tudi ekonomski vidik. Ker gre za brezplačen časopis, bo odvisen od oglaševalcev. Oglaševalcem pa sta pomembna doseg in struktura bralcev. To pomeni, da se bodo morali uredniki odločati za takšne zapise, ki bodo zagotavljali čim večji doseg. Zelo hitro bo lahko prišlo do premika v t.i. »rumeni tisk« oz. v vsebine tipa Slovenske novice, Direkt in podobno. Močno se bo omejil izbor različnih piscev, kar pa vodi v odmik od osnovne ideje in seveda potop v povprečnost, kjer pa je na našem trgu dovolj konkurence.

Projekt je zanimiv, ker skuša napredne internetne vsebine prenesti na zastarelo, a še vedno zelo uspešno platformo. Projekt bo vsekakor pozitivno vplival na promocijo spletnih dnevnikov. Pomembno bo le, da se bodo uredniki zavedali, da delajo s tiskanim medijem, kjer veljajo drugačne zakonitosti kot pri internetu.

Datum 03.11.2007
Print