Naslov Facebook: družabna mreža

V zadnjem času je mediji, ki pokrivajo novice s področja internetnih tehnologij, mnogo pišejo o Facebooku. Zakaj pravzaprav gre?

Facebook je ena izmed mnogih tako imenovanih družabnih mrež. Leta 2006 jo je ustanovil študent Mark Zuckerberg. Njegov prvotni namen je bil ustvariti mrežo, ki je bila namenjena predvsem študentom njegove fakultete. Mreža se je kasneje širila na fakultete po Ameriki, kasneje pa po celem svetu. Septembra lani so se lahko strani pridružili tudi tisti, ki niso študenti, in začela se je izredna rast števila uporabnikov.

Stran je izredno priljubljena v svetovnem merilu. Po Alexi je Facebook na sedmem mestu po priljubljenosti med vsemi stranmi na svetu. Stran je najbolj priljubljena v Kanadi, na drugem mestu v Veliki Britaniji in Turčiji, tretja v Puerto Ricu ter peta v ZDA. Po njihovih lastnih podatkih so imeli novembra 2007 55 milijonov uporabnikov, ki so se vsaj enkrat v zadnjem mesecu vrnili na stran. Do konca leta naj bi njihovo število preseglo 60 milijonov.

Družabna mreža ponuja več različnih možnosti. Na njej lahko objavljamo slike, pošiljamo sporočila prijateljem, igramo igre, prijateljem lahko pošiljamo darila, kupimo lahko virtualni avto in z njim dirkamo, lahko si omislimo celo virtualnega ljubljenčka. 

Stran je uporabnikom na voljo brezplačno, od maja letošnjega leta pa se je na njej začelo oglaševanje. Oktobra 2007 je delež v Facebooku kupil Microsoft. Za 1,6 % delež je odštel 240 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni, da je celotna mreža vredna 15 milijard dolarjev.

Datum 24.11.2007
Print