Naslov PayPal tudi v Sloveniji

Plačevanje prek spleta v ljudeh še vedno zbuja mešane občutke, saj je opravilo sicer zelo preprosto, opravimo ga lahko v domačem naslonjaču, vendar nismo prepričani, ali je denar res prišel v prave roke, piše Mladina.

Med bolj tveganimi stranmi so spletne dražbe, kjer v glavnem kupujemo od fizičnih oseb, prodajalci pa želijo plačilo preden gre izdelek na pošto, saj se želijo zavarovati pred tistimi, ki izdelka ne bi želeli plačati. Nekaj nam sicer povedo ocene prodajalcev, vendar ne vsega. PayPal se je že v začetku obstoja usmeril na plačevanje storitev prek e-pošte, zelo hitro pa so ga začeli uporabljati na strani eBay, ki je kmalu tudi kupil PayPal. Danes PayPal nima večjega konkurenta, leta 2006 se je prek njegovega sistema preneslo 40 milijard $. Slovenija je dolgo čakala na to, da bo lahko začela uporabljati ta sistem, leta 2004 je bilo omogočeno plačevanje izdelkov in storitev, od jeseni 2007 pa lahko uporabljamo skoraj celoten nabor storitev. Edina omejitev je prenos nakazila s PayPalovega računa na zasebni račun, saj potrebujemo kartico Visa. Prednost PayPala je varovanje prodajalcev in kupcev pred zlorabami, v sporu omogoča povrnitev denarja kupcu, ki je bil ogoljufan, ali pa prodajalca pred neutemeljenimi obtožbami zavaruje, težava je le v tem, da so postopki precej dolgi.

Spletne transakcije postajajo vedno bolj avtomatizirane, možnosti zlorabe pa so skoraj enake tistim v pravi trgovini, takšni servisi kot je PayPal, pa ponujajo varnost tudi pri transakcijah s fizičnimi osebami.

Vir: Šepetavc, Peter. Paypal - varen način spletnega plačevanja. Mladina, 28.12.2007

Datum 15.01.2008
Print