Naslov Evropska Komisija želi enoten trg za igre, glasbo in filme

Evropska Komisija se je odločila, da bo v letu 2008 veliko sredstev in energije usmerila v oblikovanje skupnega in enotnega Evropskega internetnega trga na področju glasbenih, televizijskih in filmskih vsebin ter iger.

Komisija spodbuja vsa podjetja, ustanove, agencije, ustvarjalce in druge naj na splet prenesejo čim več vsebin. Želja Komisije je ustvariti enoten Evropski trg na področju avtorskih pravic. Tako naj bi avtorske pravice za določen produkt veljale na področju celotne Evrope, ne le po posameznih državah.

Prav razdrobljenost, različne zakonodaje po posameznih državah in prav tako po državah omejene pravice za predvajanje vsebin so po mnenju Komisije največji zaviralec razvoja glasbene ter filmske industrije in industrije iger v Evropi. Celoten trg Evropske unije ima namreč 500 milijonov potencialnih strank, kar daje velike možnosti za razvoj.

V nekaterih državah delež prodaje glasbe prek spleta že dosega četrtino celotne prodaje. Prodaje drugih produktov pa so precej manjše. S pomočjo poenotenja pravil, naj bi se v naslednjih letih začele razvijata tudi prodaja ostalih produktov.

Največ pozornosti bo Komisija namenila naslednjim področjem:

  • povečanje količine različnih vsebin na spletu,
  • poenotenje pravic za predvajanje na celoten evropski trg,
  • izboljšanje sistemov za zaščito digitalnih pravic (DRM),
  • boj proti piratstvu.

Leta 2005 so zaslužki na tem trgu znašali 1,8 milijarde evrov letno. Do 2010 naj bi se povečali več kot za štirikrat, na 8,3 milijarde evrov. 

Vir: Europa.eu, 3.1.2007.  

Datum 17.01.2008
Print