Naslov Predlagani Kazenski zakonik je povzročil razburjenje med uporabniki in proizvajalci programske opreme

Peti odstavek 221. člena predlaganega novega Kazenskega zakonika je razburil uporabniške ter proizvajalske kroge programske opreme, piše Mladina.

Po dodanem petem odstavku se kaznuje "kdor poseduje, izdeluje, daje v uporabo, uvaža, izvaža ali drugače zagotavlja pripomočke za vdor v informacijski sistem". Osnovna različica tega kaznovanja ni vsebovala, je pa imela podoben člen, ki pa se od novega razlikuje po vsebovanju besedne zveze "z namenom izvršitve kaznivega dejanja". Poznavalci pravijo, da je zato kaznivo že samo posedovanje, ki omogočajo vstopanje v programe oziroma "hekanje", kar precej tovrstnih programov pa je možno tudi legalno kupiti, operacije pa izvajati s spletnimi brskalniki na osebnem računalniku.

Ministrstvo za pravosodje je sicer upoštevalo nekaj pripomb Inštituta za kriminologijo pri ljubljanski Pravni fakulteti, vendar ne pri petem odstavku, ki naj bi bil preširok in odpira možnosti zlorab. Ministrstvo pravi, da je ureditev 221. člena v skladu s Konvencijo Sveta Evrope, vendar je treba vedeti, da zakonodajno dejavnost Sveta Evrope finančno podpira Microsoft, ki lahko zato vpliva na odločitve.

Vir: Petrovčič, Peter. Kdo je heker? Mladina, 4.1.2008

Datum 21.01.2008
Print