Naslov So poceni prenosniki koristni za otroke razvijajočih se držav?

Že nekaj let si nekatere organizacije prizadevajo, da bi revnim otrokom po vsem svetu omogočile računalniško izobraževanje s pomočjo poceni prenosnikov. Otroci naj bi s pomočjo teh naprav vsaj deloma zmanjšali zaostanek za otroki iz razvitega sveta, kar bi jim omogočilo boljšo prihodnost.

Pri tovrstnih projektih se lahko vprašamo ali je smiselno otroke iz nerazvitega sveta oskrbeti s prenosniki. Veliko izmed njih jih namreč nima niti osnovnih sredstev za življenje, kot sta hrana in voda. Namesto prenosnikov bi namreč lahko kupili kar nekaj hrane, ali drugih življenjsko potrebnih stvari, zgradili nove šole ali kupili učne pripomočke.

Poraja se tudi vprašanje ali je prenosnik sploh koristen brez dodatne podpore. Tu gre predvsem za podporo v obliki e-knjig, vzpostavitve celovitega izobraževalnega programa, prav tako pa je treba zagotoviti internetno povezavo ter možnost polnjenja baterije. Prenosnik je sicer korak v pravo smer, vendar pa tudi zaledje nekaj stane. Morda tudi v tem tiči razlog, da se države niso bolj množično odločile za nakup teh naprav.

Vir: Pečenko, Nikolaj. Prenosnik v vsaki šolski torbici. Mladina, 25.1.2008.

Datum 12.02.2008
Print