Naslov Intervju z informacijsko pooblaščenko

Mladina je objavila intervju z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Intervju se dotika nedavnih dogodkov na Ministrstvu za zunanje zadeve, združevanja posebnih podatkov, evropske varnostne politike, itd.

  • Potem, ko so ugotovili, da so na MZZ-ju nezakonito pregledovali telefonske izpiske, se na njih obračajo tudi drugi, obračali pa sro se že tudi pred to preiskavo. Veliko vprašanj se je dotikalo elektronske pošte, o vpogledih v obiskane spletne strani, izpiske prometa telefonskega priključka, itd. Zato pooblaščenka pravi, da se boji, da so jim stvari že malce ušle iz rok.

  • Meni, da ljudje nimajo preganjavice, saj so stvari, ki jih dobijo v urad, posledice dejanj delodajalca, zato tudi MZZ ni osamljen primer. Zadnji primer prihaja z ene od fakultet, kjer je administrator računalniškega omrežja izsiljeval profesorje, saj je imel dostopne pravice do najrazličnejših informacij, med drugim tudi do elektronske pošte.

  • Vsi varuhi opozarjajo nad nevarnostjo za zasebnost v primeru združitve osebne in zdravstvene izkaznice. Problem je, ker vlada želi na eni kartici združiti tri enoznačne identifikatorje: davčno številko, EMŠO in številko zdravstvenega zavarovanja. Ti identifikatorji predstavljajo osnovo za krajo identitete. Možnosti zlorab je več. Danes je osebna izkaznica pogosto v uporabi, marsikdo jo tudi fotokopira. Tako se bodo fotokopirale tudi davčne številke in številke zdravstvenega zavarovanja.

  • Pooblaščenka pravi, da se ne strinja z odločitvijo Slovenije o najdaljšem roku hranjenja podatkov o prometu elektronske pošte in telefonskih prometnih podatkov, ki sedaj traja dve leti. V Romuniji so v zakon zapisali eno leto, prav tako na Nizozemskem, kjer so po analizi ugotovili, da je ta rok najprimernejši.

  • Evropa se pri vprašanju zasebnosti pomika proti ZDA. Tudi v Evropi se bodo zbirala natančni podatki o letalskih potnikih, na področju azila in vizne politike pa se bo sedaj zbiralo vseh 10 prstnih odtisov. Prvo bitko varovanja osebnih podatkov smo že izgubili, saj so zbirke že tukaj. Prav zato morajo danes vzvodi nadzora biti toliko strožji.

Vir: Peterlin, Borut. “Bojim se, da so nam stvari ušle iz rok.” Mladina, 7.3.2008
Datum 27.03.2008
Print