Naslov E-izobraževanje v Sloveniji

Britanska izobraževalna ustanova Open University že dolgo pooseblja študij na daljavo, piše Mladina. Pred nekaj leti je univerza s svojo spletno ponudbo študij omogočila tudi tistim, se v klasični univerzitetni sistem ne morejo vključiti.

Programov študija na daljavo je v Sloveniji vedno več, uporablja pa jih 31 od 319 izobraževalnih ustanov. Skupno je študirati na daljavo mogoče po 152 programih. Ljubljanska Ekonomska fakulteta študij na daljavo ponuja že od leta 1995, pred nekaj leti pa so z ustanovitvijo Centra za e-izobraževanje in vseživljenjsko učenje na Univerzi v Mariboru prav tako resno začeli z uvajanjem študija na daljavo. Pravi študij na daljavo se dogaja takrat, ko sta učenec in učitelj prostorsko ločena, ko izobraževalna ustanova opravlja dejavno vlogo, ko za predstavitev in posredovanje izobraževalne vsebine uporabljamo elektronski medij in ko je prek elektronskega omrežja zagotovljena dvosmerna komunikacija. Koprska Fakulteta za management je z e-izobraževanjem začela v študijskem letu 2003/04, ko so izpeljali prvi predmet prek e-učilnice. Največ je na omenjenem področju storila Visoka poslovna šola Doba Maribor, ki se je specializirala za študij na daljavo. Po visokošolskem programu Poslovanje, ki so ga vpeljali pred tremi leti, danes študira več kot 1400 študentov.

Za izvajanje potrebujemo računalnik z dostopom do interneta, servisno podporo, študij pa poteka po sistemu predmet za predmetom. Odprtokodni sistem Moodle je najpogosteje uporabljan v študijskem procesu, med komercialnimi pa Blackboard. Vse poteka v virtualnem svetu, le izpit se piše v realnem svetu, v enem izmed osmih študijskih središč. Seveda se v tem načinu izobraževanja skriva kar nekaj pasti. Študent mora imeti precej volje in samoiniciativnosti, pomembno vlogo pa igrajo tudi mentorji.

Obseg študija na daljavo se bo zagotovo povečeval, nikoli pa ne bo povsem nadomestil klasičnih oblik izobraževanja.

Vir: Horvat, Marjan. Do diplome iz naslanjača. Mladina, 21.3.2008

Datum 15.04.2008
Print