Naslov Evropska komisija zadovoljna z nadzorom nad video igrami v večini držav

Evropska komisija je pregledala delovanje držav članic Evropske unije na področju varovanja otrok pred video igrami, ki lahko potencialno spodbujajo nasilje. Stanje v 23 državah od 27 je zadovoljivo. Komisija industrijo video iger kljub temu opozarja, naj nekoliko poostrijo nadzor na tem področju. Večina držav uporablja PEGI (Pan European Games Information - vseevropski sistem informacij o igrah), ki je zadovoljivo učinkovit. Zaskrbljujoče je stanje v 4 državah članicah EU: Cipru, Luksemburgu, Romuniji in Sloveniji. V omenjenih državah ni nikakršnega sistema, ki bi omogočal nadzor nad tem, katere igre otroci lahko igrajo in katere ne.

Evropska uniija je izdala tudi smernice, s katerimi bi izboljšali in poenotili nadzor nad igrami na evropskem trgu. Gre za naslednja navodila:

  • industrija video iger mora redno izboljševati sistema PEGI in PEGI Online ter ju bolje oglaševati;
  • države članice morajo sistem PEGI vključiti v svoje klasifikacijske sisteme in si prizadevati za večjo ozaveščenost javnosti o sistemu PEGI, zlasti pri starših in otrocih;
  • države članice, klasifikacijski organi in druge zainteresirane strani morajo sodelovati, da bi našli inovativne rešitve za preverjanje starosti;
  • v dveh letih mora biti s soglasjem vseh zainteresiranih strani sprejet vseevropski kodeks ravnanja na področju prodaje iger mladoletnikom.

Poročilo >> (pdf, 181 KB, en)

Vir: Europa.eu, 22.4.2008.

Datum 06.05.2008
Print