Naslov Kupovanje in prodajanje političnih domen pri nas

Spletna stran z imenom predsednika vlade www.janezjansa.si je naprodaj za dobrih 1000 evrov, piše Mladina. Spletna stran je sicer last študenta, ki bi jo najraje prodal nekomu, ki je povezan s predsednikom vlade, z nekoliko manjšim veseljem pa njegovim konkurentom.

Domena www.jansa.si je v lasti Društva Odgovor iz Kranja, ki si lasti tudi domeno www.jelincic.si. Politika je na spletu razmah doživela na zadnjih lokalnih in predsedniških volitvah, oster virtualni boj pa se zagotovo obeta tudi letos, zato je že kar nekaj društev in posameznikov zakupilo določene domene. Samostojni podjetnik je tako zakupil domeno www.gregorgolobic.si, ki jo ceni na najmanj 2000 evrov. Zasedena je tudi že domena z imenom predsednice LDS Katarine Kresal. V principu kupovanje in prodajanje domen ni sporno, če pa pride do spora, ga rešuje sodišče. Lastnik mora dokazati, da domene ni kupil v “slabi veri”, zato se lahko hitro izkaže, da je kupovanje domen samo zaradi preprodaje in zaslužka “slaba vera”.

Rekorder s področja preprodaje domen je še vedno nek Američan, ki je leta 1994 domeno www.pizza.com prodal za 2,6 milijona evrov.

Vir: Mekina, Borut. Imena na prodaj. Mladina, 11.4.2008

Datum 09.05.2008
Print