Naslov Večina varnostnih programov je kupljenih prek spleta

Kar 62 % programov, ki so namenjeni zaščiti pred virusi in podobnimi zlorabami, je pridobljenih prek spleta, ugotavlja NPD Group. Več kot polovica prenosov je opravljena neposredno s spletnih strani proizvajalcev teh programov. 

Prevladujejo prenosi brezplačnih programov, skupno je tovrstnih prenosov kar 36 % vseh prenosov. V 42 % gre za prenose plačljivih programov. Pri plačljivih protivirusnih programih jih je od tistih, ki so kupljeni na fizičnih mestih, 62 % kupljenih v trgovinah, 25 % jih je pridobljenih ob nakupu računalnikov.

Uporabnike računalnikov najbolj skrbijo virusi (80 %) ter kraje identitete (73 %). V le 34 % anketiranih gospodinjstev so zaskrbljeni glede uporabe spleta strani njihovih mladoletnih otrok.  

Veliko anketirancev v času anketiranja ni uporabljalo protivirusne zaščite. Razlogi so predvsem v nezavedanju o nevarnostih, ki jih neuporaba tovrstnih programov prinese, nekaterim pa preprosto ni mar, s težavami se spopadejo takrat, ko (če) nastopijo. Najpogostejši razlog anketirancev za namestitev varnostne opreme je preventiva, 19 % pa jih pravzaprav ne ve kakšni varnostni sistemi so v trenutku anketiranja varovali njihove računalnike.

Podatki so bili  zbrani z vprašalnikom, ki so ga naključno izbranim respondentom (pogoj je, da živijo v gospodinjstvu ter imajo osebni računalnik) poslali po elektronski pošti. Od 13. do 21. maja 2008 je svoje odgovore poslalo 3.154 anketirancev.

Vir:

NPD Group, 30.6.2008.

Datum 08.07.2008
Print