Naslov Nove tehnologije prinašajo nove oblike zasvojenosti

Mnogi strokovnjaki menijo, da nove tehnologije, kot sta internet in mobilni telefoni, povzročajo zasvojenost.

Včasih se je o zasvojenosti na področju tehnologije govorilo predvsem o zasvojenosti s televizijo, danes pa zasvojenost povzročata tudi zgoraj omenjeni tehnologiji. Pri spletu se zasvojenost oziroma prekomerna uporaba pojavi predvsem pri najstnikih, pri njih pa je tudi najbolj nevarna. Preveliko posvečanje spletu namreč zmanjšuje interakcijo med najstniki in družinami, to pa lahko privede do nezaželenih posledic kot sta odtujitev in depresija. Najstniki so tu še v dodatni nevarnosti, saj lahko zasvojenost s spletom prepreči razvijanje družbenega čuta. 

Stiki prek spleta so precej neosebni, možne so zlorabe. Pred časom je tako prišlo celo do samomora najstnice po tem, ko jo je zapustil fant, s katerim sta si dopisovala prek MySpaace. Kasneje se je izkazalo, da se je za fanta pretvarjala 49 letna ženska. V Južni Koreji so zabeležili že več primerov smrti zaradi pretirane uporabe računalnika, šlo je predvsem za pretiravanje pri igranju iger.

Obstajajo določene vzporednice med zasvojenostjo s spletom ter alkoholom in podobnimi substancami. V obeh primerih gre za močno navezanost, ki jo je težko prekiniti brez strokovne pomoči in močne volje. Vendar pa se pri spletu pojavi dodaten problem. Je namreč vseprisoten, bistvo za preprečevanje ponavljanje odvisnosti pa je ločitev zasvojenca od vira zasvojenosti, kar je v tem primeru težko.

Podobna zasvojenost je možna tudi pri uporabi mobilnih telefonov, pretirana uporaba teh naprav namreč povzroča stres, kar lahko z leti povzroči resne posledice.

Vir: Valenčič, Erik. Odvisni? Od interneta? Mobilnege telefona? Mladina, junij 2008.

Datum 14.07.2008
Print