Naslov Informacijska pooblaščenka o elektronskem načinu cestninjenja

Informacijska pooblaščenka je objavila svoje mnenje o varovanju osebnih podatkov pri elektronskem cestninjenju, piše Mladina. Odločitev Slovenije mora biti izredno premišljena, skladati pa se mora z evropskimi zahtevami.

Zasebnost posameznikov je najbolj ohranjena v primeru, ko so podatki, ki so za cestninjenje potrebni, pod izključnim nadzorom uporabnika, kar pomeni, da se obračun cestnine izvede v sami napravi (Smart Client). Tako je ohranjena voznikova anonimnost, saj ima uporabnik lokacijske in časovne podatke shranjene pri sebi. Vmesna možnost temelji na principu delitve podatkov med dvema centroma, pri čemer prvi center pozna ID številko naprave in z nje prejema podatke o vožnji, ne ve pa, komu naprava pripada. Center nato obračunane podatke pošlje drugemu centru, ki ve, komu naprava pripada, vendar drugi center ne prejme lokacijskih in časovnih podatkov. Po mnenju pooblaščenke je prav rešitev boljša, prednost pa je potrebno dati tisti rešitvi, ki manj posega v ustavno pravico posameznika do zasebnosti. Opcija, kateri se vsi podatki hranijo v enem samem centru, je zasebnosti najmanj naklonjena. Pravna podlaga za uvedbo elektronskega cestninjenja bo morala nujno opredeliti rok hrambe podatkov in možnosti dostopa do podatkov, ki bo moral biti ustrezno omejen in možen samo na podlagi sodne odredbe pristojnega organa.

Elektronski sistem cestninjenja naj bo zaživel do konca leta 2010, sredi leta 2009 pa naj bi že začel veljati za tovorna vozila.

Vir: Mladina, 14.7.2008

Datum 31.07.2008
Print