Naslov Google je odprl Knol

Google je za javnost pred kratkim odprl spletno stran Knol, ki ljudem omogoča pisanje o stvareh, ki jih poznajo, vendar z avtorskimi imeni, piše Reuters. Tako se Knol malenkost razlikuje od Wikipedie, ki omogoča anonimnost.

Dejstvo, da je avtor znan, po mnenju vodilnih zagotovo vpliva na kredibilnost zapisanega gradiva. Posameznim vnosom se reče “knoli”, lani decembra pa je Google pričel s testiranjem strani. Vnose bo Google razvrščal po popularnosti, s čimer želijo vzbuditi konkurenco med pišočimi. Knol vnosov ne bo urejal, prav tako tega ne bodo mogli početi obiskovalci, razen če jim bo to dovolil avtor knola, bodo pa lahko bralci obvestili Google, če se jim bo vsebina zdela sporna ali neprimerna. Knol je tako hibrid med wikipedio, ki se ureja kolektivno, in bolj osebnim pisanjem spletnih dnevnikov.

 

Seveda je Knol še daleč od Wikipedie, ki jo sestavlja več kot 7 milijonov kolektivno urejenih člankov v 200 različnih jezikih. Google bo ustvarjalcem omogočil prikazovanje oglasov znotraj njihovega vnosa, delil pa bo tudi dobiček od prihodkov oglaševanja, ustvarjenega s posameznim vnosom.

Vir: Auchard, Eric. Google opens Knol website, a wiki with bylines. Reuters, 23.7.2008

Datum 11.08.2008
Print