Naslov Avtomobili, ki bodo morda govorili med seboj

Evropska komisija se je odločila v vseh državah Evropske unije rezervirati del radiofrekvenčnega spektra za avtomobilske pametne komunikacijske sisteme, ki naj bi ga nekoč v prihodnosti uporabljali avtomobili za medsebojno komunikacijo.

Komisarji si želijo avtomatizacije cestnega prometa, kar bi bistveno zmanjšalo število prometnih nesreč ter odpravilo težave z zastoji in upajo, da bodo razvijalci v avtomobilskih industrijah razvili brezžično komunikacijsko tehnologijo, ki bi omogočila, da bi avtomobili medsebojno komunicirali.

Viviane Reding, evropska komisarka za telekomunikacije, je dodala, da bi bilo smotrno ohraniti v mislih, da Evropejci med vožnjo preživijo kar 24 % časa v prometnih zamaških, kar povzroča stroške zaradi prenapolnjenosti cest, ki lahko do leta 2010 dosežejo vrednost 80 milijonov evrov. Zato je jasno, da prihranek časa preko komunikacij pametnih vozil pomeni prihranek denarja.

Pomemben del avtomatizacije cestnih vozil naj bi bil tudi protokol, po katerem bi si vsa vozila, ki se nahajajo na določenem odseku ceste, izmenjevala informacije,  ki so potrebne za nemoteno odvijanje prometa.

Poročilo>>

Vir: Europa.eu, 5.8.2008.

Datum 27.08.2008
Print