Naslov Safe.si letos v šolske klopi pošilja tudi svojega Sejfkota

Za varno deskanje najmlajših šolarjev bo od letošnjega septembra naprej skrbel Sejfko, ki ima na zalogi cel kup nasvetov, kako se obnašati na internetu, da bodo druženje in druge aktivnosti v virtualnem spletu čim bolj zabavne in brezskrbne.

Prvih dvanajst nasvetov Sejfkota bo šolarje pričakalo na šolskih klopeh v drugi polovici septembra v obliki barvitih nalepk. In kaj zna Sejfko povedati o varni rabi interneta?

SEJFKO je prijazen do drugih uporabnikov interneta!

SEJFKO ve, da na internetu ni anonimen, zato se vede odgovorno.

SEJFKO pri chatanju uporablja vzdevek, ne svojega pravega imena!

SEJFKO nikoli ne pošilja nesramnih sporočil.

SEJFKO je previden pri objavi svojih digitalnih fotk!

SEJFKO odpira le sporočila, ki jih dobi od oseb, ki jih pozna.

SEJFKO se preko spletne kamere pogovarja le z ljudmi, ki jih pozna.

SEJFKO zna reči NE in blokirati nezaželene stike.

SEJFKO neznancem na netu ne pošilja svojih digitalnih fotk.

SEJFKO se ne srečuje z neznanci s spleta brez dovoljenja staršev.

SEJFKO ve, da lahko zaupa staršem, če se na netu počuti neprijetno.

SEJFKO z uporabo interneta ne pretirava!

Nalepke Sejfko je Safe-si pripravil v sodelovanju s Telekomom Slovenije.

Poleg tega pa v slovenske osnovne in srednje šole prihajajo nova gradiva Deskanje po varnih vodah, ki jih je za učitelje pripravil Safe-si. Najnovejša raziskava RIS, ki se izvaja na Fakulteti za družbene vede, je pokazala, da se večina vprašanih, kar 81 %, strinja s trditvijo, da bi morali otroke v šolah v večji meri usposobiti za uspešno obvladovanje nevarnosti na internetu. Nova gradiva so lahko priložnost za učitelje, da v svoje predmete kot nadkurikularno temo vpeljejo tudi izobraževanje za varno uporabo interneta.

V kompletu, ki bo v treh izvodih poslan na vse šole v prvem tednu septembra, je izobraževalno gradivo, ki učitelje podrobno popelje po vseh tematikah informacijske varnosti, na priloženem CD-ju pa so praktične aktivnosti, ki jih lahko učitelj izvaja v razredu. Na zabaven in interaktiven način lahko učenci in dijaki prek aktivnosti spoznavajo možne pasti interneta in razvijajo zmožnost kritičnega presojanja informacij, vsebin pa tudi svojih dejanj na internetu.

Gradiva so na voljo tudi v elektronski obliki na spletni strani projekta Safe.si, prav tako jih je možno brezplačno naročiti na info@safe.si.

  

Projekt SAFE-SI (www.safe.si), delujoč na Fakulteti za družbene vede,je točka osveščanja o varni rabi interneta v Sloveniji. Namenjena je otrokom, mladostnikom, staršem in učiteljem. Z različnimi informativnimi in svetovalnimi aktivnostmi spodbuja k učinkoviti in varni izrabi prednosti, ki jih prinašajo nove tehnologije kot sta internet in mobilni telefon.

                                                                        

Datum 02.09.2008
Print