Naslov E-zdravje

Po podatkih Raziskave pregled o uporabi e-zdravstva v Evropi med zdravniki (2007) širokopasovno povezavo največ uporabljajo finski zdravniki (92,7 %). Povprečje EU27 znaša 47,9 %, v Sloveniji pa se te povezave poslužuje 54 % zdravnikov, ugotavlja Europa.eu.

Pri tem velja omeniti, da se pojavlja vzorec, ki ga opazimo tudi pri drugih e-storitvah; Slovenija je sicer dobro razvita v smislu infrastrukture in njene osnovne uporabe, medtem ko pa pri zahtevnejših storitvah zaostaja. Med slovenskimi splošimi zdravniki jih 97% uporablja računalnik, 83% jih ima dostop do interneta, 54% pa do širokopasovnega interneta, na drugi strani pa slovenski splošni zdravniki pri posvetovanju s pacienti uporabljajo računalnik samo v 18% primerov, medtem ko je evropsko povprečje 66%. To potrjuje tudi študija, ki je bila opravljena v okviru RIS za potrebe IPTS.

Pri posvetovanjih s pacienti približno 70 % evropskih zdravnikov  uporablja internet , 66 % pa jih uporablja računalnik. Poleg tega obstajajo velike razlike med državami: najvišji odstotek splošnih zdravnikov je na Danskem, kjer uporabljajo širokopasovno povezavo (91 %), v Romuniji je ta odstotek najnižji (približno 5 %).

Raziskava je prav tako izpostavlja področja, ki jih je treba izboljšati in nadalje razvijati, med katere sodijo e-recepti, ki jih uporablja le 6 % splošnih zdravnikov v EU. Ti se v večjem delu uporabljajo le v treh državah članicah: na Danskem (97 %), Nizozemskem (71 %) in Švedskem (81 %).

Vir:Europa.eu, 25.4.2008.

Povezave:

Datum 25.04.2008
Print