Naslov Moč socialnih medijev

Vedno več podjetij opazuje in sledi, kaj se o njihovih znamkah piše na spletni strani Twitter, piše Business Week. Pozornost, ki je usmerjena na Twitter, odraža moč novih socialnih medijev in moči potrošnikov, da lahko skupaj oblikujejo mnenje o določeni blagovni znamki.

Twitter je delovati začel leta 2006 in je pionir na področju tako imenovanega mikrobloganja, kar pomeni način obveščanja ostalih o trenutnem statusu s pomočjo kratkih tekstovnih sporočil, e-pošte ali preprosto spleta. Podobne spletne strani so še Jaiku, Pownce, FriendFeed, itd. Trenutno največ pozornosti privlači Twitter, ki ima po nekaterih ocenah od enega do treh milijonov uporabnikov. Vendar pa podjetij ne privlači le velikost občinstva, temveč vplivnost. Že eno samo sporočilo, tako imenovani tweet, lahko prebere ogromno število ljudi, kar ima lahko velik vpliv na dojemanje določene blagovne znamke. S podrobnim opazovanjem lahko podjetje spremeni slabosti oziroma jih skuša popraviti. Vendar pa niso vsi navdušeni nad tem, da podjetja sledijo kratkim sporočilcem, saj se nekateri povratnih informacij prestrašijo oziroma se počutijo nelagodno. Več je namreč primerov, ko se je podjetje ob neki negativni kritiki odločilo opravičiti dotičnemu uporabniku. Ustvarjanju neprijetnega občutka se podjetja lahko izognejo tako, da uporabljajo prave osebe za komunikacijo z uporabniki. Tako ima Dell ustvarjenih več kot 20 uradnih Twitter uporabnikov, ki jih upravljajo pravi ljudje. Gartnerjevi analitiki so julija 2008 zapisali, da bo mikrobloganje ena od tistih tehnologij, ki bodo v prihodnjih dveh do petih letih spremenile poslovanje. Twitter ne dovoljuje tako imenovanega zasedanja domen in pretvarjanja, saj so neki ženski, ki se je izdajala za uslužbenko podjetja Exxon, odvzeli uporabniški račun, saj zagovarjajo odprtost in transparentnost.

Podjetja morajo biti pazljiva, saj v današnjem svetu nikoli ne veš, katera stvar bo popularna en teden, katera en mesec, in katera spletna stran dejansko funkcionira skozi čas.

Vir: King, Rachael. How Companies Use Twitter to Bolster Their Brands. Business Week, 6.9.2008

Datum 24.09.2008
Print