Naslov Twitter - spletno omrežje, ki zbliža podjetje in kupca

Podjetja bi morala pozabiti na zadržke in strah ter začeti z zbliževanjem s potrošniki preko spletne storitve Twitter, piše Business Week.

Ricardo Guerrero je kot zaposleni pri podjetju Dell na omrežju Twitter odprl svoj račun in tako prinesel poslovanje na omenjeni portal. Odprl je račun @Dell Outlet, preko katerega je prodajal ponovno sestavljene Dellove računalnike po ugodnih cenah in tako je bil ustvarjen prvi poslovni model na Twitterju. Dell ima sedaj več kot 20 odprtih uporabniških računov, od tega sta le dva namenjena prodaji. Zaposleni pri Dellu pravijo, da jim ne gre za ustvarjanje dobička, temveč za interakcijo z uporabniki. Po njihovem mnenju je Twitter najbolj intimni spletni socialni medij, ustvarjen do sedaj. Dellu so sledila druga podjetja, med drugim tudi Comcast, ki je svojim uporabnikom ponudil reševanje različnih težav. Kritiki pravijo, da je tovrstno početje prej dober način oglaševanja, kot pa pristna storitev, namenjena reševanju težav uporabnikov. Vendar pa storitev Twitter več kot očitno funkcionira za večino podjetij, ki so doumele princip delovanja in intimnosti, ki se ustvarja na ta način.

Dokler se niso zgodili spletni socialni mediji, se podjetjem ni splačalo nagovarjati globalne baze kupcev. Blogi so to spremenili, Twitter pa je naredil še korak naprej. Sprva se zdi le orodje za nepomembne pogovore, ki pa se lahko hitro razvijejo v kaj več, kar še posebej velja za odnos proizvajalec – kupec.

Vir: Israel, Shel. Getting Intimate (with Customers) on Twitter. Business Week, 6.9.2008

Datum 25.09.2008
Print