Naslov Evropska komisija predlaga posodobitev dogovora ITA

Evropska komisija je 15. septembra predstavila svoj predlog za posodobitev in razširitev dogovora ITA (Information Technology Agreement), piše EU Business.

Dogovor ITA je dogovor med nekaterimi največjimi svetovnimi trgovinskimi silami o stroških IT proizvodov. Predlog vključuje proizvode, ki so se pojavili po sprejetju dogovora leta 1996. Komisija upa, da se bodo članice Svetovne trgovinske organizacije kmalu vključile v dogovarjanja. Ob podpisu dogovora leta 1996 je 14 podpisnic predstavljalo 90 % svetovnega trga tehnoloških proizvodov. Sedaj je podpisnic že 43, ki skupaj predstavljajo 97 % celotnega IT trga. Od podpisa je minilo že precej let, v tem času pa se je trg IT zelo razširil, razvoj tehnologij je izjemno hiter, zato je posodobitev nujna, v dogovor pa še vedno ni vključenih nekaterih pomembnih igralcev na trgu.

V začetku leta 2008 sej je zgodil spor med ZDA in Japonsko z Evropsko unijo zaradi nekaterih proizvodov: ploskih zaslonov, set-top boxov in multifunkcijskih koprinih strojev. EU poudarja, da je dogovor ITA vseskozi spoštovala. Nov dogovor ITA je možno sprejeti samo v primeru, da se strinjajo vse članice.

Vir: EU Business, 15.9.2008

Datum 29.09.2008
Print