Naslov Spletne trgovine premalo skrbijo za uporabniško izkušnjo

Spletno nakupovanje je bolj popularno kot kdajkoli prej, raziskava Harris Interactive pa ugotavlja, da veliko spletnih trgovin zagotavlja slabo uporabniško izkušnjo, zato se mnogi potencialni kupci obrnejo na druge trgovine, piše InternetNews.

Od 84-ih % odraslih, ki uporabljajo spletno nakupovanje, je 90 % povedalo, da so že imeli težave z zaključevanjem transakcije. 41 % tistih, ki so poročali o težavah, je preprosto prekinilo postopek ali pa poizkusilo pri konkurenci. Konkurenca je sedaj tudi na področju spletnega nakupovanja vse hujša, oddaljena pa je le klik stran, zato je normalno, da so se pričakovanja kupcev precej dvignila. Tretjina anketirancev najraje nakupuje preko spleta, 84 % pa pričakuje, da bo transakcija izvršena že v prvem poizkusu. 22 % anketirancev pričakuj boljšo in obsežnejo pomoč uporabnikom kot pri nakupovanju v običajni trgovini. Glavni krivec za nezadovoljstvo kupcev so podjetja, ki v spletno trgovino neuspešno implementirajo klicni center za pomoč uporabnikom. Od tistih, ki so že kontaktirali klicni center zaradi težav s spletno stranjo, je 64 % uporabnikov povedalo, da zaposleni v klicnem centru niso znali pomagati, 38 % uporabnikov pa je ostalo popolnoma brez rešitve problema.

Spletne trgovine se morajo za izboljšanje uporabniškega vidika spletnih strani potruditi, saj so priložnosti, povezane s spletnimi trgovinami, zares velike.

Vir: Corbin, Kenneth. Online Shoppers in Search of Better Service. InternetNews, 16.9.2008

Datum 29.09.2008
Print