Naslov Uporaba interneta v podjetjih

SURS je napravil raziskavo o uporabi interneta v podjetjih ter o uporabi storitev javne uprave v prvem četrtletju 2008. Osredotočili so se na podjetja z 10 ali več zaposlenimi.

V omenjenem obdobju je imelo dostop do interneta 97 % podjetij z 10 ali več zaposlenimi osebami, storitve e-uprave pa je uporabljalo 88 % teh podjetij.

LAN (lokalno računalniško omrežje) je uporabljalo 82 % podjetij, od tega jih je brezžični LAN uporabljalo 32 % (6 odstotnih točk več kot lani). 30 % podjetij je uporabljalo intranet (interno spletno stran), kar je 2 % več kot lani. Intranet so podjetja uporabljala predvsem za izmenjavo priročnikov in gradiv (21 %), izmenjavo delovnih dokumentov (20 %), izmenjavo dnevnih novic, publikacij ter informacij o splošni politiki podjetja (18 %). Intranet uporablja 74 % velikih podjetij (nad 250 zaposlenih), 40 % srednje velikih (50 do 249 zaposlenih) ter 26 % manjših podjetij. Intranet se najmanj uporablja v gradbeništvu in gostinstvu (18 %), največ pa v podjetjih, ki se ukvarjajo z obdelavo podatkov (v več kot dveh tretjinah podjetij).

Povečala se je tudi uporaba odprtokodnih operacijskih sistemov. V času raziskave jih je uporabljalo 15 % podjetij (2 odstotni točki več kot lani). Odprtokodne programe v največji meri uporabljajo velika podjetja (51 %, rast za 14 odstotnih točk), delež v majhnih podjetjih pa se ni spremenil (11 %).

Nekoliko se je povečal delež dostopa do interneta pri podjetijh z 10 ali več zaposlenimi. V prvem četrtletju 2008 ga je imelo 97 % podjetij, kar je 1 odstotno točko več kot v zadnjih treh letih. Delež podjetij s širokopasovnimi povezavami se je povečal za 5 odstotnih točk, na 84 %. 73 % podjetij je uporabljalo DSL povezavo, 18 % podjetij pa je uporabljalo kabel ali najete vode. Največji delež DSL povezav imajo srednje velika podjetja (80 %). Ozkopasovni dostop je uporabljalo 12 % podjetij. Raziskava je pokazala tudi povečanje uporabe brezžične povezave. Njen delež se je povečal na 20 %, kar pomeni rast za 7 odstotnih točk.

Med podjetji je razširjena tudi uporaba bančnih in finančnih storitev. Te je uporabljalo 92 % podjetij, 41 % pa je splet uporabljalo za izpopolnjevanje in izobraževanje svojih zaposlenih. 

Storitve e-uprave je v letu 2007 uporabljalo 88 % podjetij (5 odstotnih točk več kot leta 2006). Uporaba e-uprave se je povečala predvsem v manjših podjetjih (na 86 %). E-uprava je za podjetja predvsem dober vir za pridobivanje informacij (85 %), obrazcev (82 %) ter za vračanje izpolnjenih obrazcev (69 %). V primerjavi z letom 2006 se je za 12 % točk povečal delež podjetij, ki s pomočjo e-uprave vodijo celotne storitve.

V letu 2007 je imelo svojo spletno stran 67 % podjetij, leta 2008 pa 71 %. Največje povečanje deleža na tem področju so zabeležila manjša podjetja. 42 % podjetij na svojih spletnih straneh nudi predstavitvene kataloge s cenami izdelkov oziroma storitev. 18 % podjetij je na svojih spletnih straneh objavljalo zaposlitvene oglase, 9 % jih je omogočalo oddajo spletnega naročila, 2 % pa elektronsko plačilo. Vsebine zaposlitveni oglasi, elektronska plačila ter oddaja elektronskega naročila so najpogostejše na spletnih straneh velikih podjetij.  

Naročila prek računalniških omrežij je v letu 2007 prejelo 11 % podjetij. Svoje izdelke oziroma storitve je prek spleta v istem letu prodalo 6 % podjetij (za 1 odstotno točko manj kot v letu 2006). 27 % podjetij je v letu 2007 prek spletnih strani naročalo blago iziroma storitve (3 odstotne točke več kot v 2006). 

Samodejno elektronsko izmenjavo podatkov je uporabljalo 40 % podjetij. Največji delež (72 %) je raziskava zabeležila pri velikih podjetjih. 21 % jih je prek elektronske izmenjave podatkov prejemalo naročila strank, 18 % pa jih je pošiljalo naročila dobaviteljem. Račune je s pomočjo elektronske izmenjave podatkov pošiljalo 4 % podjetij, 7 % jih je račune prejemalo (1 odstotno točko več kot lani). 29 % podjetij je s pomočjo samodejne elektronske izmenjave podatkov izmenjevalo informacije s strani javne uprave, 18 % pa jih je pošiljalo navodila finančnim ustanovam. Uporaba elektronske izmenjave informacij je pomembna tudi v upravljanju nabavne verige, za ta namen jo uporablja 27 % podjetij. 

11 % podjetij meni, da uvedba IKT projektov pozitivno vpliva na organizacijo in poenostavitev rutin v podjetju. 6 % podjetij meni, da uvedba novih IKT storitev pozitivno vpliva na sprostitev finančnih ali denarnih virov. 5 % podjetij meni, da uvedba tovrstnih storitev vpliva na razvoj novih izdelkov in storitev, 4 % podjetij pa meni, da tovrstne novosti vplivajo na zaslužek podjetja.

V raziskavi je sodelovalo 1811 podjetij, potekala pa je v januarju 2008.

Vir: SURS, 1.10.2008.

Vir SURS
Datum 08.10.2008
Print