Naslov Mlade je z oglasi najlažje doseči preko mobilnika

Najboljši način, da bi privabili posameznike, v starosti 11-35 let je mobilni telefon, ugotavlja IAB Europe.

Izmed vseh, ki so jim bili vprašalniki poslani, se jih je 51 % odzvalo nemudoma, tri dni kasneje so te osebe dobile drugo raziskavo, na ta del se je odzvalo 518 (63 %) oseb, tri ure po poslanem vprašalniku se je 68 % oseb iz prvega in 75 % iz drugega kroga odzvalo v celoti na raziskavo.

Večina (69%) mladih ne želi prejemati sporočil z oglaševalsko vsebino na svoje mobilne telefone, ko pa pride do tega, da jih neka stvar oziroma področje zanima, pa jih je 67 % potrdilo, da  želijo prejemati sporočila po mobilnikih.

Rezultati študije jasno prikazujejo porast naklonjenosti oglasnih sporočilom, če jim je dodana kakšna spodbuda. Preko 70 % mobilnih uporabnikov je naklonjena prejemanju oglasnih sporočil na svoje mobilike v zameno za popust pri nakupu ali kakšne druge ponudbe. Podoben delež uporabnikov je naklonjen prejemanju oglasnih sporočil v zameno za bonitete. Če pa bi imeli možnost izbire, bi te oseb erajši prejemale oglasna sporočila o področju, ki jih zanima, na elektrosnko poštvo (67 %) ko tpa na mobilnik (33%).

Glede pogostosti prejemanja oglasnih sporočil se je več kot tretjina mobilnih uporabnikov strinjala, da prejmejo enkrat dnevno oglasno sporočilo (34%), tistih, ki so se strinjali, da je v redu če prejmejo oglasno sporočilo enkrat tedensko je bilo 39 %, med osebami, ki želijo samo enkrat mesečno prejemati tovrstna sporočila pa jih je 15 %.

Študija kaže, da mobilni uporabniki dajejo prednost slikovnih oglasov pred oglasi v video ali tekstovni obliki. 70 % uporabnikov zatrjuje, da bi rajši prejeli slikovni oglas. Tekstovna sporočila so tudi popularna, vendar ne v tolikšni meri, blizu 50 % uporabnikov je pripravljenih jih prejemati.

  

Raziskovalni vprašalnik je bil poslan januarja 2007, preko Web sporočila, 1611 osebam, ki so odgovarjali na vrsto vprašanj o oglaševanju na mobilnikih.

Vir: IAB Europe, maj 2007.

Vir IAB
Datum 08.10.2008
Print