Naslov V nevarnosti 200.000 spletnih strani?

Spletni tatovi imajo podatke za dostop do 200.000 spletnih strani, spremenili pa so tudi kodo nekaterih strani, za lažje napadanje obiskovalcev, piše InternetNews.

Kljub temu, da to zanikajo, naj bi bila med prizadetimi stranmi tudi stran ameriške pošte. Hekerji naj bi vse informacije zbrali na enem strežniku, sedaj pa jih za plačilo ponujajo spletnim kriminalcem. Več kot 80.000 od vseh prizadetih strani je bilo spremenjenih in prilagojenih tako, da obiskovalce preusmeri na neko drugo stran, ki vsebuje zlonamerno programsko opremo. Kiberkriminalci zelo hitro začnejo z uporabo novih metod in tehnologij, zato se je težko braniti, saj naj bi bili korak pred ostalimi. Namesto, da bi se ukvarjali samo z analiziranjem obstoječih metod, se morajo borci proti kiber kriminalu postaviti v vlogo kriminalcev in razmišljati vnaprej, s čimer bi lahko preprečili zlonamerno delovanje v prihodnosti. Težka naloga je tudi iskanje in preganjanje kriminalcev, saj večina kriminalcev živi v državah, kjer je zakonodaja drugačna.

Vsekakor je kiberkriminal globalni problem, borci pa morajo komunicirati bolje, saj kriminalci med seboj zagotovo odlično komunicirajo. Ponudniki spletnih storitev bodo morali bolje sodelovati s podjetji ter z žrtvami.

Vir: Adhikari, Richard. Researcher Claims 200K Web Sites at Risk. InternetNews, 3.10.2008

Datum 14.10.2008
Print