Naslov Googlova posebna storitev za volitve v Evropski parlament

 V Googlu razmišljajo, da bi po vzoru storitve, ki so jo pripravili za ameriške predsedniške volitve, pripravili podoben sistem za volitve v Evropski parlament, piše EuObserver.

Pri Googlu v kratkem napovedujejo srečanje s predstavniki Evropskega parlamenta, vendar pa točen datum zagona spletne storitve še ni poznan.

Googlova storitev, v navezavi s predsedniškimi volitvami v ZDA, volilnim uporabnikom ponuja iskanje po video posnetkih po političnih sklopih na portalu Youtube. Uporabniki lahko najdejo tudi posamezne dele govorov ali nastopov obeh kandidatov za ameriškega predsednika in tudi obeh kandidatov za podpredsednika.  Med Američani jih je 46 % uporabilo internet, elektronsko pošto ali tekstovno sporočilo mobilnika, da so kakor koli sodelovali v političnem procesu.

Ameriškim volivcem je na voljo tudi informacija kje se morajo registrirati v volilni imenik in kje v njihovem krožju bo volišče.

Politične stranke v EU bi morale pozdraviti potezo Googla, saj se evropska politična elita že mnogo let trudi vzpostaviti zanimanje med državljani za volitve v Evropski parlament in za vseevropske teme. Navsezadnje, pa se med tem časom internet spreminja v pomemben element sodelovanja državljanov v politiki.

Kljub temu, da Google že ponuja storitev, kjer podaja povezave do novic v 23 jezikih, je ena glavnih težav, ki jih ima Google pri postavljanju te storitve v Evropo je številna jezikovna problematika. 

Vir: Kirk, Lisbeth. Google to lunch European Parliament election service. EUobserver, 7.10.2008.

Datum 20.10.2008
Print