Naslov Digitalni razkorak

Dolgoročnejša in pomembna naloga EU je preprečevanje „digitalnega razkoraka“ med bolj razvitimi in predvsem manj razvitimi, odročnimi ter ruralnimi regijami znotrja držav EU z manj dostopa do interneta oz. novih digitalnih storitev. EU je začela uvajati več spobud, ki bi vsem gospodinjstvom omogočile hitre širokopasovne komunikacije, razširile e-storitve za podjetja in na internetu ponudile javne storitve. Med prednostne naloge EU na tem področju se šteje: podjetja in državljani morajo imeti dostop do cenovno ugodne vrhunske komunikacijske infrastrukture in širokega obsega storitev; vsak državljan mora pridobiti znanja, ki jih potrebuje za življenje in delo v informacijski družbi ter dostop do vseživljenjskega učenja.

RIS ugotavlja, da je bil v Sloveniji leta 2001 digitalni razkorak razmeroma velik, vendar podoben drugim razvitim državam.

Najmočnejši vpliv so imeli izobrazba, starost in dohodek.

Tako je, na primer, med osebami z osnovno ali poklicno šolo 10% uporabnikov interneta, s srednjo 30 %, z višjo 45 %, med osebami z visoko izobrazbo pa 70 %. Določen vpliv imajo tudi delovni status, tip naselja, zakonski stan, kar vse je večinoma posledica dejavnikov dohodka, izobrazbe in starosti. Razlike pa obstajajo tudi glede spola in regije.

 

Poročilo s konference UNCTAD pravi, da se digitalni razkorak med revnimi in bogatimi na področju mobilne telefonije in interneta sicer zmanjšuje, vendar je še vedno velik. Število naročnikov na mobilne storitve v razvijajočih se državah se je v zadnjih 5 letih potrojilo in doseglo 58 % penetracijo. V razvijajočih se državah so mobilni telefoni postali najpomembnejše sredstvo za komunikacijo malih podjetij. Omogočajo zmanjševanje stroškov in hitrejše sklepanje kupčij.

Na področju internetnih povezav je nekoliko drugače. Večina naročnikov na internetne storitve prihaja iz že razvitih držav. Leta 2002 je bila dostopnost do interneta v razvitih državah 10 krat višja, leta 2006 se je razkorak zmanjšal, a v nerazvitih državah je bil v tem letu internet še vedno 6 krat manj dostopen. Razkorak med naročniki na internetne storitve med bogatimi in revnimi državami se je v tem obdobju celo nekoliko povečal.

Vir: RIS.org

Povezave:

 

Datum 29.10.2008
Print