Naslov Je zasebnost mobilnih pogovorov pri nas ogrožena?

Za varnost pri komunikaciji z uporabo mobilnih telefonov je pri nas dobro poskrbljeno, trdijo operaterji. Kljub temu pa obstajajo naprave s katerimi se lahko prestreže vsebina klicev in sms sporočil, določi se lahko tudi lokacija klicatelja.

Takšno napravo ima v lasti tudi slovenska policija. Imenuje se IMSI catcher in stane okoli 100.000 evrov. Naprava ob vklopu simulira bazno postajo, s čimer obide kodiranje, s katerim je zavarovan vsak pogovor. Tako lahko vsakdo, ki si to napravo lasti, neomejeno priskuškuje sicer privatnim pogovorom. Ker je naprava v lasti policije in ne sodišča, so nekateri strokovnjaki glede tega skeptični. Za uporabo tovstne naprave je namreč potreben nalog, pojavlja pa se vprašanje, če ga policija res pridobi v vseh primerih. 

Prisluškovanje telefonskim linijam je sicer možno tudi na sedežih operaterjev. Tudi v tem primeru je seveda potreben sodni nalog. Brez tovrstnih omejitev je SOVA, ki lahko brez naloga spremlja ali snema ves telefonski promet s tujino. Podobno je pri klicih na številko 112 oziroma 113. V tem primeru se prav tako brez naloga izda skorajda točna lokacija klicatelja.

Pri drugem največjem operaterju pri nas ugotavljajo, da so ljudje na splošno čedalje bolj zaskrbljeni nad nadzorom v telekomunikacijah. O tem priča naraščajoča količina vprašanj v zvezi z morebitnim prisluškovanjem. Odgovorni pri operaterju trdijo, da se nekatere stranke za njih odločajo tudi zaradi dejstva, ker so v tuji lasti in zato niso toliko vpeti v notranjepolitično dogajenje kot nekateri drugi operaterji.

Najboljši način za preprečitev razširjanja paranoje je v transparentnosti. Ta se lahko doseže z objavo preteklih prisluškovanj, kar se pri nas zgodi redko. Zgledi iz tujine, med drugim tudi iz ZDA, so drugačni.

Vir: Mekina, Borut. V imenu nacionalne varnosti. Mladina, 8.8.2008.

Datum 04.11.2008
Print