Naslov Bo ekonomska kriza vplivala na obseg e-nakupovanja?

Napovedi o prihajajoči nakupovalni sezoni niso najbolj optimistične, ena od skrbi je tudi, da se bo zmanjšalo spletno nakupovanje, piše InternetNews.

Raziskovalci Forrester Research sicer predvidevajo, da se bo spletno nakupovanje v primerjavi z lanskim letom povečalo za 12 %, skupna prodaja pa naj bi znašala 44 milijard $. Rast sicer je dvoštevilčna, vendar pa je bila rast leta 2007 v primerjavi z letom 2006 precej višja, kar 20 %. Migracija klasičnih nakupovalcev na splet se bo nadaljevala, vendar pa bo ekonomska kriza vplivala na to, koliko bodo porabili. Proračuni gospodinjstev bodo zaradi ostalih cen zagotovo trpeli, kar naj bi se poznalo na e-nakupovanju. 36 % spletnih nakupovalcev bo taradi višjih cen goriva več nakupovalo preko spleta, lani pa je tako odgovorilo 22 % Forresterjevih anketirancev. Uporabniki se zavedajo možnosti, ki jih ponuja spletno nakupovanje, predvsem možnosti primerjave cen, ki je veliko lažja, kot pri klasičnem nakupovanju.

Amazon, spletni gigant, pričakuje, da bodo novo prednost pred konkurenti ustvarili s pomočjo brezlačnih stroškov pošiljanja, sicer pa so se njihovi dobički, podobno kot pri koknurentu eBayu, precej zmanjšali.

Vir: Corbin, Kenneth. Holiday e-Commerce Seen Only Rising 12 %. InternetNews, 23.10.2008

Datum 06.11.2008
Print